Leif Broberg – Det var det det
–
Vernissage lördag 9 september. Utställningen invigs kl. 12.00 med ett samtal mellan konsthallens intendent och Leif Brobergs döttrar.
Leif Broberg föds i Stockholm 1945. Han utbildar sig till dekoratör och arbetar bland annat på modeföretaget Pagelles och på varuhuset Åhléns, där han dekorerar de stora skyltfönstren utmed Klarabergsgatan. Efter några år i yrkeslivet kommer han in på konstfack och 1974, med ett års studier kvar, ställer han ut på Lilla Galleriet i Stockholm. Denna separatutställning, innehållande bilder av gycklare och marknadsfolk som han observerat på Sjöbo marknad, får anses utgöra hans stora genombrott.
År 1975 flyttar Leif Broberg med sin växande familj till. Samma år har han en utställning på Galleri Kvarnby. Ordet kvalitetsgylta har inspirerat honom och han presenterar 25 expressiva och skissartade målningar i monumentalformat föreställande grisar. Under åren som följer hänger sig Broberg åt ett febrilt skapande, där en mångfald av material och tekniker engageras.
Leif Brobergs konstnärliga gärning är lång och produktiv och uppbruten i flera olika perioder och stilar. Han rör sig dynamiskt mellan ytterligheter. Hans tidiga måleri är generellt mera föreställande och kan beskrivas som burleskt, provinsiellt och koloristiskt. En balansgång mellan humor och mardröm. Med tiden rör sig Broberg mot ett mera koncentrerat och detaljerat bildspråk, vilket blir synligt i hans många teckningar i blyerts och bläck. Med stor precision och tålamod skapar han intrikata bilder uppbyggda av mönster. Sin inspiration fann han i vardagen omkring sig, i småbarnsårens kreativa kaos, i familjens hundar, i situationer och miljöer han befann sig i, men även i den belgiska konstnären James Ensor, som han tidigt kom i kontakt med genom en utställning på Moderna Museet.
År 1982 ställer Broberg ut på Tomelilla konsthall. Utställningens titel är Änglaspelet och visar bland annat stora målningar med greyhounds. 10 år senare tilldelas han ett stipendium ur Yngve Andréns minnesfond. Motiveringen lyder: ”Hans måleri är originellt, egensinnigt och med ett djupt allvar i den skenbart bisarra humorn som inflätas genom hans teckenspråk. Han har behållit sin originalitet i en konstnärligt splittrad tid”.
Mot slutet av sitt liv målar Leif Broberg alltmer abstrakt. Han vill berätta en historia, men det får inte bli pretentiöst, säger han. Han älskar att ”kludda”, som han uttrycker det, och så länge hälsan tillät det gick han varje morgon till sin ateljé på Per Helsa i Ystad och arbetade. Han går bort år 2018.
Utställningen Det var det det utgör en retrospektiv tillbakablick på ett mångbottnat och rikt konstnärskap. Efter mer än 40 år är Leif Broberg tillbaka med besked i Tomelilla konsthall.