Owe Gustafson – retrospektiv


Owe Gustafson

Owe Gustafson, författare, konstnär, illustratör, animatör och tecknare, föddes i Eskilstuna 1940. Som 14-åring började Owe Gustafson att teckna illustrationer för Eskilstuna-Kuriren, vilket banade väg för studier vid Konstfack. Ambitionen var att bli bokillustratör men examensarbetet blev en animerad film.

Under 1970-talet skapade Owe Gustafson sitt kanske mest välkända verk, nämligen animationerna till det kultförklarade barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter. Med ett tydligt och humoristiskt bildspråk gav han upphov till en pedagogisk djurvärld som kom att tillförskansa honom en självklar plats i den svenska barnkulturens historia. Men Owe Gustafsons konstnärskap rymmer så mycket mer. Under decennier har han verkat som illustratör för bl.a. Dagens Nyheter och under 2000-talet har han gett ut flera böcker där hans bilder får sällskap av fragmentariska texter.

I Owe Gustafsons verk samsas humorn med allvaret. Det lekfulla uttrycket har ofta en allvarsam eftersmak. Med en slagkraftig självklarhet förmedlar han sin underfundiga syn på tillvaron. I Owe Gustafsons bildvärld kan allt hända och de mest självklara påståenden ifrågasättas. Han berör såväl stora som små ämnen. Inte sällan har hans verk en potential att förändra vår syn på vardagen och på sakernas tillstånd.

I Owe Gustafson retrospektiv presenteras ett halvt sekel av Owe Gustafsons illustrationer, animationer, grafik, teckningar, måleri, böcker och objekt.