Artikeln publicerades 30 oktober 2023

Barn och ungdomar skapar extra halloween-stämning med återbrukat konstmaterial

Vad hände egentligen med konstnären Peter Johanssons orange hus på torget i Tomelilla?

I somras stod Tomelilla konsthall, Hasse och Tage-museet samt torget i Tomelilla värdar för Peter Johanssons stora konstprojekt Peter Picasso, som var en hyllning till filmen Picassos äventyr och alla inblandade.

När utställningen väl avslutats i slutet av augusti, pryddes torget i Tomelilla fortfarande av Johanssons vackra skapelse. Vid den här tiden arrangerades även en mysig utomhusbio på torget. Vuxna, ungdomar och barn tog med sig solstolar, popcorn och godis hemifrån för att tillsammans avnjuta filmvisning under klar himmel. I samband med detta arrangemang väcktes stor nyfikenhet hos ungdomarna kring huset i orange, och många ställde frågan: "Vad ska hända med det nu?". Då föddes idén om att bevara och återanvända materialet till något som Tomelilla kan fortsätta att ha glädje av. Och det nappade även Johansson på!

Med hjälp av Finsnickaren på Österlen har nu pumpor i olika former och storlekar sågats ut. Förskolebarn och daglig verksamhet har i sin tur målat vidare på dessa ur egen fantasi. I dag kommer pumporna att placeras ut på flera platser i Tomelilla kommun av ungdomar från Soffta fritidsgård. Tillsammans skapar vi en ny utsmyckning och härlig halloween-stämning inför den stundande allhelgonahelgen!