Artikeln publicerades 4 mars 2024

Lindesborgsskolan tävlar i Vi i femman 14 mars

Klass 5A på Lindesborgsskolan i Tomelilla har som en av åtta klasser i P4-området Kristianstad avancerat vidare till kvartsfinal i Vi i femman. Nu ska de tävla mot varandra i radio: Kul att vi är med och får se hur långt vi går, säger Camilla Schön, lärare på Lindesborgsskolan.

Klass 5A på Lindesborgsskolan

Från vänster: Ellie Olofsson, Limar Mefleh, Norah Flygare, Amelia Schanner, Tilde Mårtensson, Elli Persson, Safiya Omar, Wilmer Bing, Vilton Grenander, Theo Johansson, Isak Zarin, Kian Larsson och Daniel Moga.

Vi i femman är Sveriges Radios och Sveriges Televisions roliga och spännande frågetävling för femteklassare i hela landet. Man tävlar för sin klass och tävlingen går i radio, tv och på webben. Tävlingen har funnits sedan 1963 och varje år tävlar tusentals klasser om att bli den bästa femman.

Lindesborgsskolans resa mot guldpokalen startade i januari när femteklassarna skrev individuella uttagningsprov. Med fler än 200 deltagande klasser i Skåne, fick 5A ett av de högsta genomsnittsbetygen. Nu ska de åtta som har gått vidare tävla mot varandra – och det i radio. Den klass som blir lokal vinnare, har sedan chansen att vara med i den tv-sända riksfinalen i Växjö.

Vidare i kvartsfinal

I P4-området Kristianstad är det fyra kvartsfinaler som ska gå av stapeln i nästa vecka. Lindesborgsskolan är sist ut och tävlar mot Furutorpskolan 5C torsdagen 14 mars. Den här dagen får hela klassen följa med till radiohuset. Kvartsfinalen kommer att bestå av många olika moment, som till exempel "En ska bort" och "Stegen". Safiya Omar och Theo Johansson är de två som kommer att representera klass 5A i samtliga moment förutom "Klasslistan". Här är det klasskamraterna som hjälper till i stället.

– Vi var tre representanter på min tid. Jag gick i mellanstadiet, närmare 35 år sedan. Jag kommer fortfarande ihåg vissa frågor från uttagningen, bland annat att vi skulle stava till "Micke Dubois" ... Vi hade många varianter och suddade mycket. Vi lyckades faktiskt på den frågan, men snubblade tyvärr på mållinjen med ett poäng, säger Camilla Schön, lärare på Lindesborgsskolan.

Klass 5A har både innan och efter sportlovet tränat på de olika momenten genom att lyssna till tidigare kvartsfinaler. Det märks att eleverna tycker att det är roligt och spännande att få göra det här tillsammans.

– Som klass är vi roliga, vi samarbetar bra och har kul med varandra, berättar Sofiya Omar.

– Kul att vi är med och får se hur långt vi går, säger Camilla Schön.

Safiya och Theo från Lindesborgsskolan.

Från vänster: Safiya Omar och Theo Johansson.

Kvartsfinal i Vi i femman
Torsdag 14 mars kl 10.00–11.00
Följ tävlingen här https://sverigesradio.se/avsnitt/2344273