Artikeln publicerades 19 juni 2024

Två förskolor i Tomelilla hissas för sitt hållbarhetsarbete

Hållbarhetsstjärna av papper och löv.

Under första veckan i juni hissades inte enbart den svenska flaggan, utan även Grön Flagg på Ängens och Lärkans förskola i Tomelilla.

Barn och föräldrar samlades för att fira förskolornas goda hållbarhetsarbete och Grön Flagg-certifiering. Grön Flagg är ett sätt att säkerställa kontinuerligt lärande för hållbar utveckling. På både Ängens och Lärkans förskola arbetar de aktivt med att föra ut hållbarhetsperspektivet i lek och undervisning. Arbetet bygger på barnens delaktighet och ger förutsättningar för inflytande och skapar framtidstro.

En rad olika aktiviteter och projekt har genomförts under det senaste året. På Ängens förskola har barnen till exempel skapat ett "spillotek", i vilket de samlat naturmaterial och skräp som de har hittat längs sina promenader. De har även gjort "hållbarhetsstjärnor" och använt sig av matematik med naturens hjälp i form av "liten, mellan, stor". Och mycket mer, så klart.

– Förskolornas bedrift är ett tydligt och fint bidrag mot en mer hållbar framtid. Jätteroligt och jätteviktigt! Målet framåt är att alla kommunens förskoleverksamheter fortsätter att arbeta medvetet och långsiktigt med hållbarhetsfrågor, precis som de gör i dag. Tillsammans skapar de omtanke om varandra, natur och miljö med början i den närmaste miljön och vidare ut i världen, säger Agneta Gullstrand, skolchef i Tomelilla kommun.

Grön Flagg

Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och är en del av en internationell certifiering för pedagogiska verksamheter och ett verktyg för att jobba handlingsinriktat med hållbar utveckling ur ett tydligt barn- och ungdomsperspektiv.

Håll Sverige Rent Länk till annan webbplats.
Grön Flagg Länk till annan webbplats.

Matematik med naturens hjälp.
Målning av ett återbruk.
Handmålat leksaksbord.