Artikeln publicerades 13 februari 2024

Ny hjärtstartare dygnet runt vid stationen

Initiativtagare Lars Blixt, Kristina Assarsson Nilsson (Sparbanken Skåne), Per-Martin Svensson (kommunalråd) och Ingvar Gustavsson.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Martin Svensson visar var det gröna värmeskåpet ska monteras. Initiativtagaren Lars Blixt och Kristina Assarsson Nilsson från Sparbanken Skåne överlämnar hjärtstartaren. Ingvar Gustavsson till höger berättade om en incident som visar vikten av att ha hjärtstartare tillgängliga utomhus.

Över en halv miljon människor reser till eller från Tomelilla station varje år. Vad händer om någon av dessa resenärer får hjärtstopp? Det är klart att där måste finnas en hjärtstartare, tänkte Lars Blixt, och skrev ett medborgarförslag.

Lars Blixt är övningsledare i hjärt- och lungräddning på Röda korset och nyligen fick han ett medborgarförslag förverkligat då en hjärtstartare sattes upp på Kulturhusets fasad. Det saknades nämligen en sådan som var tillgänglig dygnet runt. I andra änden av centrum ligger Tomelilla station, och där blir nu Lars Blixts nästa medborgarförslag verklighet.

– Tidigare hade vi den närmaste hjärtstartaren som är åtkomlig dygnet runt ute vid Svampabanan. I november fick vi en i ett tillgängligt värmeskåp i ena änden av centrum. Nu får vi en i andra änden, där väldigt många personer passerar, berättar Lars Blixt.

Varje år kliver över 660 000 resenärer av eller på en buss eller ett tåg vid stationen. ”En hjärtstartare kan göra skillnad på om man kommer levande eller död till sjukhuset”, fastslår Lars Blixt i sitt medborgarförslag.

– Lars medborgarinitiativ kom för tre veckor sedan, och detta visar att det kan gå snabbt från förslag till verklighet när allt klaffar och det är hög prioritet, säger Per-Martin Svensson, kommunstyrelsens ordförande.

På fredag 16 februari kommer hjärtstartaren att monteras på stationshusets vägg, och då finns alltså ytterligare ett värmeskåp med hjärtstartare tillgänglig dygnet runt i centralaTomelilla.

Föreningar kan ansöka om hjärtstartare

Är du med i en ideell förening och är intresserad av en hjärtstartare, med eller utan värmeskåp, kan du ansöka om få en från Sparbanken Skåne via deras projekt Vi hjärtar Skåne.

– Vi uppmanarföreningar att ansöka om hjärtstartare. Ansökningsperioden brukar vara från september till oktober, så håll utkik då om du är intresserad, påpekar Kristina Assarsson Nilsson, kontorschef för Sparbanken Skåne i Tomelilla.

– Det är ett fantastiskt initiativ som kan vara skillnaden mellan liv och död! De har delat ut många skåp till föreningar, men de flesta sitter inomhus. Nu behöver vi fler utomhus, menar Lars, som dessutom slår ett slag för att alla borde gå en HLR-utbildning med jämna mellanrum.

Här ser du alla hjärtstartare i ditt område Länk till annan webbplats.
(Det finns filter för att se vilka som tillgängliga dygnet runt.)

Sparbanken Skånes hjärtstartarprojekt Vi hjärtar Skåne Länk till annan webbplats.

Röda korsets HLR-utbildningar online Länk till annan webbplats.

Text och foto: Fabian Rimfors