Artikeln publicerades 9 februari 2024

Japansk toalett på Norrevång

Enhetschef Maria visar det nya hygienutrymmet

Nu finns det möjlighet att prova en japansk toalett på äldreboendet Norrevång i Skåne Tranås.

Toaletten är elektriskt höj- och sänkbar och utrustad med en förenklad kontroll som gör det möjligt för besökaren att välja tvätt- och torkprogram. Toalettbesöket blir både hygieniskt och hudvänligt och på samma gång minskar åtgången av toapapper.

Det är i dagverksamheten Vännens hygienutrymme som den nya toaletten har installerats. Hela utrymmet är nyrenoverat och fungerar som inspirationsmiljö för både besökare och personal. Förutom den japanska toaletten är även dusch och handfat höj- och sänkbara vilket underlättar för både besökare och personal.

Maria Ingvarsson som är enhetschef på Norrevång visar upp det nya hygienutrymmet. På frågan om vad toalettbesökarna tycker om den japanska toaletten så förklarar hon att det hittills främst är funktionen med höj- och sänkning som fått tummen upp. Och visst kan man förstå att det krävs mod för att starta det automatiska tvättprogrammet.

– Än så länge är det inte så många som vågat prova. Det är nog något man måste vänja sig vid så vi får se lite längre fram, förklarar Maria.

Den nya toaletten på Norrevång

Ny välfärdsteknik i form av den japanska toaletten samt höj- och sänkbar dusch.

Satsningen på denna typ av välfärdsteknik erbjuder flera fördelar inom vården. Den värnar om den enskildes integritet och underlättar på samma gång i personalens arbete.

– Det är framför allt vid nybyggnation som man har möjlighet att installera en toalett som denna. Vi hade velat bygga fler men till en början så har vi nu en som vi kan prova, förklarar Patrik Sikt som är omsorgschef i Tomelilla kommun.

Den japanska toaletten

Den japanska toaletten med automatiskt tvätt- och torkprogram.