Artikeln publicerades 13 september 2023

Elevens medborgarinitiativ blev en multiarena på skolgården

Skrapade knän och upprivna byxor är ett minne blott. Den gamla asfaltsplanen har blivit en inramad multiarena med konstgräs. Tack vare ett medborgarinitiativ från en av eleverna har rasterna nu blivit roligare för skolbarnen i Smedstorp.

Vega gillar att spela fotboll på rasterna. Men så länge planen på skolgården var av asfalt var där nästan alltid någon som skrapade knän eller rev upp byxorna på det hårda underlaget. Därför skrev Vega, som då gick i fyran och satt i elevrådet, ett medborgarinitiativ. Hon ville ha gräs och riktiga mål i stället.

I november 2021 kom Vegas medborgarinitiativ in till kommunen, och efter att samhällsbyggnadsnämnden ställt sig positiva till idén började arbetet.

– Elevrådet, elever och skolpersonal har fått vara med hela vägen och har kunnat utforma sin skolgård. Nu vet de dessutom hur det går till att anlägga en sådan här multisportarena, säger Gunilla Djerf, rektor vid Smedstorps skola.

På skolbarnens nya arena kan man nu två år senare spela basket, fotboll, och bandy, både på längden och på tvären. Snart kommer också belysning på plats, så att barn även på kvällstid kan utnyttja platsen.

– Nu ramlar vi inte och slår oss på asfalten längre, konstaterar Vega med ett stort leende. Och så vet jag hur jag som medborgare kan vara med att påverka saker i min kommun.

Medborgarinitiativ – så funkar det

Som medborgare i en kommun har du möjlighet att komma med förslag på saker som kommunen ansvarar för. Medborgarinitiativet kan jämföras med politikernas motioner och är din möjlighet att öka deltagandet i den lokala demokratin. Alla som är folkbokförda i Tomelilla kommun har rätt att lämna in medborgarinitiativ. Även barn och ungdomar som ännu inte har fått kommunal rösträtt kan lämna in medborgarinitiativ.

Läs mer om medborgarinitiativ