Artikeln publicerades 16 maj 2024

Ungdomsrådet firar gratis resor med tårta och framtidshopp

Tårta och firande

Från första augusti 2024 blir det möjligt för folkbokförda elever från årkurs 9 till och med gymnasiet, att resa gratis med Skånetrafiken i hela Skåne – alla dagar, helger och lov, dygnet runt. I går firade ungdomsrådet i Tomelilla kommun sin seger.

Även om det är några veckor sedan förslaget om en ungdomsbiljett vann gehör i familjenämnden, var det först i går som ungdomsrådet firade sin seger. Eleverna har varit drivande i frågan sedan 2022 med motivet att stärka barns rätt att utvecklas, delta i föreningar och ha en social trygghet.

Ungdomsrådets ordförande Amanda Carlsson, även ordförande i Kastanjeskolans elevråd, ser många fördelar med ett beviljat förslag.

– Jag tycker att det är en bra grej eftersom det ger ungdomar större frihet, samtidigt som man slipper vara beroende av föräldrar eller andra som behöver ge en skjuts. Det är också bra ur ett miljöperspektiv då färre bilar kommer att köras. Bussarna som går ut till småbyarna kommer att få fler passagerare och då ökar chansen för att rutten ska få finnas kvar längre.

Ungdomar mellan 15 och 18 år tillhör den grupp som reser mest kollektivt i Tomelilla kommun. Resandet kommer ofta av ett behov – att delta i något, som skola, arbete eller fritidsaktivitet. Agneta Gullstrand, skolchef i Tomelilla kommun, understryker även hon flera fördelar.

– Med ungdomsbiljetten kan ungdomar ta del av aktiviteter på kvällar och helger, tryggt och säkert, samtidigt som klimatavtrycken blir mindre. Det är även positivt ur ett barnperspektiv att fler ungdomar kan stanna kvar på skolan och delta i läxhjälp eller andra goda initiativ som kultur- och fritidsverksamheten eller Rädda Barnen är med och arrangerar, betonar Agneta.

Så fungerar ungdomsbiljetten

Är du berättigad en ungdomsbiljett behöver du inte göra något för att få den. Den skickas automatiskt hem till din folkbokföringsadress i augusti. Brevet från Skånetrafiken berättar om ungdomsbiljettens giltighet, när och på vilka linjer du kan resa med ditt kort.

Läs mer om ungdomsbiljetten