Ungdomsbiljett

Från och med höstterminen 2024 får alla folkbokförda nioendeklass- och gymnasieelever i kommunen, Skånetrafikens ungdomsbiljett. Läs mer om resekortet här.

Du som går i årskurs 9 till och med gymnasiet och är folkbokförd i Tomelilla kommun, får en ungdomsbiljett av kommunen. Ungdomsbiljetten ger fria resor i hela Skåne, alla dagar och dygnet runt – inklusive lov och helger. Detta gäller oavsett vilken skola du går på eller i vilken kommun din skola ligger.

Du behöver inte ansöka om ungdomsbiljetten. Uppgifter om vilka ungdomar som är berättigade till ungdomsbiljetten hämtas av Skånetrafiken från Tomelilla kommun.

Hur och när får jag min ungdomsbiljett?

Du får din ungdomsbiljett i början av augusti. För dig som inte har ett skolkort i dag, laddas ungdomsbiljetten på ett resekort som skickas hem till din folkbokföringsadress. Om du redan har ett skolkort i dag, kommer ungdomsbiljetten att laddas upp på ditt befintliga skolkort automatiskt. Resekortet ska du behålla under hela behörighetstiden då biljetten förnyas löpande varje månad.

Om du får eller har ett fysiskt resekort finns det möjlighet att flytta biljetten till Skånetrafikens app. För biljett i appen krävs det att eleven har ett mobilt bank-id.

Flytta biljett från kort till app Länk till annan webbplats.

Var och hur länge gäller ungdomsbiljetten?

Biljetten gäller med start 1 augusti och ett år framåt, så länge du är folkbokförd i Tomelilla kommun. Kortet återaktiveras automatiskt varje år fram till den 31 juli det år du fyller 19 år. Kortet är giltigt på bussar, tåg och närtrafik som trafikeras av Skånetrafiken och Öresundstågen i hela Skåne.

Är du över 19 år och fortfarande gymnasieelev, kontakta oss på ungdomsbiljett@tomelilla.se.

Om du behöver ersätta ditt resekort

Vid borttappat eller skadat resekort kan du köpa ett ersättningskort till en kostnad av 100 kronor. Om du ansöker om ett ersättningskort spärras det gamla kortet.

Har du frågor om ungdomsbiljetten?

Kontakta oss på ungdomsbiljett@tomelilla.se eller läs mer på Skånetrafikens webbplats nedan.

Så fungerar ungdomsbiljetten Länk till annan webbplats.