Artikeln publicerades 18 april 2024
Grönare grönytor med ökad biologisk mångfald
För att nå målen i klimatprogrammet kommer kommunen att låta vissa gräsmattor bli gräsängar, vilka binder mer koldioxid. Men fördelarna är fler än så. Ökad biologisk mångfald, bättre tålighet mot torka och regn, och bättre bär- och fruktsättning i närliggande trädgårdar, är bara några exempel. Rasmus Simonsen från Gata/park förklarar hur det kommer att gå till.
Nio av kommunens grönytor i Tomelilla kommer att ställas om under 2024. Från att ha varit kortklippta gräsmattor kommer de hädanefter att få bli friväxande gräsängar. Omställningen behövs för att nå målen i det beslutade klimatprogrammet. Men där finns betydligt fler vinster än så, och inspiration kommer bland annat från danska TV-serien Ge oss naturen tillbaka med bonden Frank Erichsen i spetsen.
– Jag skulle säga att vi får en klassisk win-win på detta. Vi ökar inte bara den biologiska mångfalden och skapar oaser för blommor och bin, vilket ger bättre bär- och fruktsättning i trädgårdarna runtomkring, utan vi kommer även att tåla kraftiga regn och torka bättre, påpekar Rasmus Simonsen, driftchef på Gata/park, som själv besökt en av platserna i den danska TV-serien.
De grönytor som ska att ställas om kommer inte att ligga för fäfot och lämnas åt sitt öde. Gräset kommer att slaghackas någon gång per år för att förhindra att ängen växer igen. Men därutöver kommer ändå en gräsklippare att underhålla vissa delar, om än i begränsad utsträckning.
– Vi vet att vissa föredrar kortklippta gräsmattor, men precis som i det danska projektet tänker vi klippa kanterna runt om, klippa gångar och kanske minispelplaner, beroende på vilken grönyta det handlar om, förklarar Rasmus och tillägger.
– Det är inte omöjligt att vi kan utveckla några av de här gräsängarna i framtiden. Vi vill skapa en kreativ miljö för både insekter och barn. Vem vet, möjligen kan vi rentav få till viltväxande ytor som folk får lite konkret nytta av, som med vildhallon och annat ätbart, men det får framtiden utvisa.