Feriejobb

Sommaren 2024 erbjuder Tomelilla kommun feriejobb för ungdomar födda 2006–2008. Läs mer om feriejobb och om hur du ansöker här.

Vem kan söka?

Varje sommar erbjuder Tomelilla kommun feriejobb för kommunens ungdomar. Feriejobb är sommarjobb med handledning och ett bra tillfälle att prova på hur det är att jobba hos oss. Syftet är att ge ungdomar erfarenhet av arbetslivet, det är också ett sätt att introducera Tomelilla kommun som arbetsgivare. En period är tre veckor med 30 timmars arbetsvecka.

Alla ungdomar som är folkbokförda i Tomelilla kommun och är födda åren 2006, 2007 eller 2008 kan söka feriejobb. Det finns många olika verksamheter som du kan välja på i din ansökan. De som inte har feriejobbat tidigare prioriteras.

Ansök om feriejobb 2024

Den digitala ansökan är öppen mellan 26 februari–17 mars 2024. Du kan läsa mer om hur processen går till under "Frågor och svar om feriejobb" längre ner på sidan, eller ansök direkt.

Verksamhets- och arbetsområden

Det finns många olika verksamheter med varierande arbetsuppgifter som du kan ansöka till. I din ansökan kommer du att kunna önska var du helst vill arbeta.

De olika verksamheterna är:

  • Förskola och fritidshem
  • Gata, park och fastighet
  • Kultur och fritid
  • Näringsliv
  • Vård och omsorg

Kvalifikationer

Ungdomar som är folkbokförda i Tomelilla kommun och är födda åren 2006, 2007 eller 2008 kan söka feriejobb. Vem som får anställning bestäms utifrån en urvalsprocess med intervju. Har du aldrig feriejobbat är du prioriterad. Du matchas mot de olika veckoperioderna som finns tillgängliga och de verksamheterna du önskat.

I din ansökan ska du skriva en presentation om dig själv. Berätta om dina kunskaper, intressen eller drömmar. Vi har ett begränsat antal platser att erbjuda inom verksamheterna vilket innebär att du kanske inte får det jobb som du önskade. Med en god motivering och kunskap ökar du dina chanser för att få just den plats som du vill ha.

Sommarföretagare

Du kan också välja att bli Sommarföretagare. Det är ett alternativ till det traditionella feriearbetet och syftar till att du får en utbildning i att starta och driva företag samt utveckla din entreprenörsanda. Läs mer och ansök här Länk till annan webbplats..

Frågor och svar om feriejobb

Ansökan

Vem kan söka feriejobb?

Du som är folkbokförd i Tomelilla och är född mellan 2006 och 2008. Det vill säga fyller 16 år i år fram till att du fyller 18 år i år.

Ansökan för 2024 öppnar 26 februari och stänger 17 mars.

Hur söker jag feriejobb?

Du ansöker via en länk på sidan om feriearbete när ansökningstiden startar (VISMA Recruit). Du fyller i din ansökan liksom dina önskemål om typ av arbete och period, och skickar in.

Det finns dock ingen garanti för att du får en feriearbetsplats inom det arbetsområde som du önskar.

Vilka perioder erbjuds feriejobb?

Vi erbjuder feriejobb under två treveckorsperioder. I några fall är perioderna justerade med en vecka framåt eller bakåt för att passa verksamheterna.

Om jag inte ansöker i tid, kan jag ändå få en ferieplats?

Nej, du måste ansöka under ansökningstiden. Efter att ansökan är stängd finns det ingen möjlighet att efterregistrera en ansökan.

Verksamhets- och arbetsområden

Här kan du läsa mer om de olika arbetsområden som är möjliga att söka feriejobb inom. Beskrivningarna ger exempel på vanligt förekommande uppgifter, men andra arbetsuppgifter kan även tillkomma.

Förskola och fritidshem

Du tar hand om barn och unga på förskola eller fritids. Du deltar i lekar, aktiviteter och måltider. Då du kommer att tillbringa mycket tid utomhus behövs kläder för alla väder. Du hjälper även till att rengöra leksaker och ytor samt i vissa fall förbereda material inför terminsstarten.

Gata/park/fastighet och underhåll

Feriejobb inom detta arbete innebär många praktiska uppgifter. Här hjälper du till inom vaktmästeri och trädgårdsskötsel för att hålla det offentliga rummet, helt, rent och snyggt. Vanliga arbetsuppgifter är exempelvis att rensa rabatter, måla och städa. Du behöver ha skyddsskor med spiktrampskydd och skyddskläder på dig som du får låna av kommunen.

Kultur och fritid

Här kan du vara på fritidsgården, friluftsbaden, biblioteket eller delta i Sommarorkestern. Specificera gärna i din ansökan vilka områden du är mest intresserad av.

Fritidsgården

Här hjälper du till att anordna och hålla i sommarlovsaktiviteter för barn.

Friluftsbaden

Du är ett extra stöd på simskolan och andra uppgifter som förekommer på utomhusbad. Detta feriejobb är under 4 veckor och du kommer behöva vara tillgänglig för arbete under hela perioden. Du behöver intyga din simkunnighet genom minst betyg E i idrott från grundskolan eller ett skriftligt omdöme från din idrottslärare på grundskolan.

Sommarorkestern

Tillsammans med musiklärare från Kulturskolan åker du runt och spelar på olika ställen inom Tomelilla kommun. Första veckan övar ni och de två sista veckorna åker ni runt och uppträder.

Näringsliv

Som turistvärd kommer du att hjälpa kommunens invånare och besökare att upptäcka Tomelilla på Österlen, samt dela ut information på olika platser inom kommunen.

Sommarföretagarna

Vill du prova på att driva ett eget företag under ditt feriearbete? Då ansöker du till sommarföretagarna. På det här feriejobbet får du prova på att driva ett eget företag. Här får du stöd att komma igång och utveckla dina idéer och stöd genom hela processen. Genom workshops, coachning, säljträning samt ett startkapital får du hjälp att starta upp och driva ditt företag. Läs mer om sommarföretagarna nedan.

Sommarföretagarna

Vård och omsorg

Det här arbetsområdet är socialt och innebär mycket kontakt med människor och där man hjälper dem i sin vardag. Du kommer ha möjlighet att antingen arbeta inom daglig verksamhet, äldreomsorgen eller hemtjänsten. Vanliga aktiviteter kan vara att städa, spela spel, läsa tidningen, gå promenader, hjälpa till med inköp eller umgås. Du kommer inte att få utföra vårdande medicinska uppgifter.

När du har ansökt

Hur beslutas vilka som ska få feriejobb?

Du matchas mot den/de perioder och intresseområden du väljer. Det är en stor fördel om du skriver varför du sökt ditt förstaval baserat på kunskaper, intressen eller drömmar. Vi har ett begränsat antal platser att erbjuda, de som aldrig har feriejobbat prioriteras. Det viktigaste är att ansökan är gjord innan sista ansökningsdatum.

Blir man uppsatt på reservlista om jag inte jag inte kommer med i första matchningen?

Ja, om du kryssar i att du vill det. Du kan även kryssa i att du kan tänka dig att jobba med annat än dina tre första val, då ökar du dina chanser att få ett arbete.

Jag har fått jobb, vad händer nu?

Du får besked via mejl och sms, så kom ihåg att ange rätt mejladress och mobilnummer i din ansökan. I första hand blir du kallad till ett informationsmöte där du får mer information om din arbetsplats och arbetsuppgifter. Genom att delta här, bekräftar du samtidigt att du vill ha jobbet. Får du förhinder är det därför viktigt att du meddelar oss.

Hur gör jag om jag får ett annat jobb eller inte kan jobba längre?

Då meddelar du detta så fort du kan, någon på reservlistan vill säkert ha ditt jobb!

Om feriejobb

Måste jag lämna in ett utdrag från belastningsregistret?

Ja, om du har fått jobb inom förskola, fritidshem eller utomhusbad måste du lämna detta intyg innan du får jobbet. Är detta inte gjort får du tyvärr inte arbeta och kommer heller inte få någon lön. Blankett för att begära registerutdrag hittar du på polisens webbplats här:

Belastningsregistret Länk till annan webbplats.

Då det kan ta tid att få hem ditt utdrag så rekommenderar vi dig att du scannar eller skickar in blanketten per post så fort som möjligt.

Ersätter jag någon som är på semester?

Nej.

Är jag försäkrad under feriearbetet?

Ja, du är försäkrad via Tomelilla kommun.

Arbetstid

Din arbetstid är förlagd måndag–fredag. En arbetsdag är mellan 6–8 timmar/dag och pågår i tre veckor. Det ingår alltid en lunchrast på 30 minuter som är obetald. Dina arbetstider kommer du att få besked om av din handledare innan du börjar att arbeta.

Du får inte feriejobba i mer än 90 timmar på tre veckor.

Vart vänder jag mig om jag blir sjuk?

Du ringer din arbetsplats. Kom ihåg att sjukanmäla dig även i lönerapporteringen.

Hur fungerar det med lunch och raster?

Arbetar du mer än fem timmar ska du ha en halvtimmes rast. Rast ligger utanför arbetstid och är obetald. Du behöver ta med dig egen mat och dryck om handledaren inte ger dig annan information.

Lön och skatt

När betalas lönen ut?

Efter att arbetet är slutfört. Exakta datum kommer du få veta när beskedet att du har fått jobb kommer.

Vilken lön gäller för feriearbete?

Timlönen för 2024 är 80 kronor om du är 16-17 år och 95 kronor om du är 18 år.

Hur betalas lönen ut?

Via Sparbanken Skåne.

För att få lönen på ditt bankkonto gör du så här:

  • Du som har en e-legitimation kan gå in på följande länk och anmäla eller ändra kontonummer för din löneutbetalning www.swedbank.se/kontoregister Länk till annan webbplats.
  • Saknar du e-legitimation tar du kontakt med Sparbanken Skåne och anmäler dina aktuella kontouppgifter, vilket måste göras genom personligt besök på banken.

Får jag lön om jag är sjuk?

Nej, på grund av att anställningen är så kort.

Måste jag betala skatt?

Om du kommer att tjäna mindre än 22 208 kronor under år 2023 kan du ansöka om skattejämkning. Använd i stället Intyget för utbetalning av lön utan skatteavdrag (SKV 434) som du hittar på Skatteverkets hemsida Länk till annan webbplats.. När du har lämnat ett intyg behöver inte arbetsgivaren dra skatt. Du ansvarar dock själv för att lämna detta intyg i kommunhusets reception så fort du har fått besked om att du fått jobb. På kuvertet som inte behöver frimärke skriver du ”Lönekontoret”. Kommer intyget in för sent så är vi tvungna att dra skatt på din lön. Du får då dock tillbaka den i skatteåterbäring 2024.

Skatteverkets hemsida. Länk till annan webbplats.