Kart- och mättjänster

Kommmunen utför olika mätuppdrag och hjälper till med kartunderlag som nybyggnadskarta och situationsplan.

Kartor

Nybyggnadskarta

Nybyggnadskartan utgör en del av underlaget för bygglovsprövningen och krävs vid nybyggnad av en- eller flerbostadshus, fritidshus, kontor, industri och dylikt inom detaljplanerat område men kan även krävas i vissa fall utanför planlagt område. Kartan ska spegla verkliga förhållanden och visar fastigheten tillsammans med planbestämmelser, inmätta marknivåer och eventuellt anslutningspunkt till vatten och avlopp. Levereras i filformaten pdf och dwg.

Priset för en nybyggnadskarta är 6 895 kronor. Är fastigheten större än 5 000 kvadratmeter ökar priset.

Förenklad nybyggnadskarta

En förenklad nybyggnadskarta krävs i samband med bygglov inom detaljplanelagt område när en fullständig nybyggnadskarta inte behövs. En förenklad nybyggnadskarta används för tillbyggnader samt nybyggnad av komplementbyggnader, till exempel ett garage. Kostnaden för denna är 2 192 kronor.

Situationsplan

I de fall varken en nybyggnadskarta eller förenklad nybyggnadskarta behövs, använder vi vårt kartunderlag som underlag till situationsplan. Denna karta använder du till attefallshus, attefallstillbyggnader eller vid bygglovsansökan utanför planlagt område. Situationsplanen innehåller fastighetsgränser och byggnader. Den levereras som pdf och är kostnadsfri.

Mättjänster

Det är viktigt att en nybyggnad, tillbyggnad eller annan anläggning uppförs exakt på den plats som bygglovet anger. Om placeringen eller höjdläget blir fel kan det leda till stora kostnader för att rätta till felet.

Staka ut hus

När du ska bygga ett nytt hus, eller bygga till ett befintligt hus, behöver du i regel göra en husutstakning. Då markeras läget för den blivande byggnaden på marken, så att den hamnar i rätt i plan och höjd enligt ditt beviljade bygglov. Det är bygglovsenheten som informerar dig om du behöver göra en husutstakning. Det är du som byggherre som ansvarar för att byggnaden uppförs rätt i plan och höjd enligt det beviljade bygglovet.

Vid grov- och finutstakning ska tomten vara röjd. Grovutstakning markeras med käppar innan markbearbetning samt höjdmarkering anvisas. Vid finutstakning ansvarar du som byggherre för uppsättning av, och virke, till profilbrädor och profilstolpar, samt höjdsättning av profilbrädor (se bild nedan). Lämpliga dimensioner på virke är minst 45×70 millimeter för stolpar och 22×70 millimeter för brädor.

Prisexempel: En byggnad med fyra hörn kostar 6 370 kronor plus moms. För varje extra hörn utöver de fyra som ingår i priser tillkommer 315 kronor plus moms per tillkommande punkt. Hela bygglovstaxan kan du ta del av här.

Illustration över hur du stakar ut ett hus med profilstolpar och profilbrädor.

Lägeskontroll

En lägeskontroll innebär att man kontrollerar så att en ny byggnad, tillbyggnad eller annan anläggning är placerad på rätt ställe. Kontrollen visar om byggnadens storlek, placering och höjdläge stämmer med bygglovsbeslutet eller startbeskedet. Det är bygglovsenheten som informerar dig om du behöver göra en lägeskontroll. Informationen får du i bygglovsbeslutet (om det gäller en bygglovsansökan) eller i startbeskedet (om det gäller en anmälan för en attefallsbyggnad).

Lägeskontrollen ska helst göras i samband med formsättning så att eventuella fel kan åtgärdas innan plattan gjuts. Lägeskontrollen får annars utföras vid gjuten platta eller färdigt hus. När lägeskontrollen är genomförd ska ett lägeskontrollintyg utfärdas. Det ska du ska du skicka in till bygglovsenheten.

Gränsvisning

Vid en gränsvisning markeras gränsen med till exempel en träkäpp eller sprayfärg. En gränsvisning kan också innebära att man letar rätt på överväxta gränsmärken eller hjälper till med att staka ut gränsen mellan befintliga gränsmarkeringar. En gränsvisning är inte juridiskt bindande.

Gränsvisningar debiteras enligt gällande timtaxa.

Hela bygglovstaxan kan du ta del av här.

Om du vill ha en fullständig gränsutredning och en juridiskt bestämd gräns, behövs en fastighetsbestämning. En sådan har endast statliga Lantmäteriet behörighet att utföra. Länk till annan webbplats.

Kommunkartan

I kommunkartan hittar du bland annat gällande detaljplaner, anläggningar, skolor, naturområden och historiska kartor.

Mer om kommunkartan