Det finns ett tiotal stora gods och herrgårdar i Tomelilla kommun. Flera av dem har varit herresäten sedan medeltiden, andra grundades så sent som 200 år sedan. Gemensamt för alla är att de påverkat landskapsbilden, utvecklingen och även levnadsförhållandena för människor.
Förutom de stora slott och gårdar som vi kan se idag finns det ett par försvunna borgar och storgårdar. En av dem är Vallen, eller Isengrims vall. Borgen på vallen var en föregångare till Tosterups slott. Borgen finns inte omnämnd i några kända medeltida skriftliga källor. På 1930-talet hittades djurben, en ugnsanläggning och en sporre från 1300-talet efter att marken plöjts. Utöver det har inga arkeologiska utgrävningar gjorts.
Sjötorp i Andrarums socken har utpekats som en föregångare till Christinehof. I Tranås socken har det funnits en medeltida borg eller storgård i Äsperöd, och det finns även uppgifter om medeltida sätesgårdar i Onslunda och Eljaröd.
Från stenhus till plattgårdar
De kvarvarande medeltida godsen är fler än de försvunna. Det äldsta skriftliga belägget för ett gods vid namn Tosterup är från 1300-talets början. Den äldsta delen av slottet är det höga tornet som uppfördes senast vid mitten av 1400-talet. Huvudbyggnaden var då, liksom idag, omgiven av en vallgrav. Slottsbyggnaden fick sitt nuvarande utseende under 1760-talet.
Både Bollerup och Örup är uppbyggda med ett stort stenhus innanför skyddande vallgravar. Bollerup, omtalat i skrift redan vid 1200-talets mitt, är också uppfört kring ett äldre torn. Örup är samtida med Glimmingehus. Bollerup blev ganska snart omodernt som bostad och fick istället tjäna som spannmålsmagasin fram till restaureringen på 1940-talet. Ingelstadgården, Tunbyholm och Smedstorp har också rötter i medeltiden.
Kronovall bildades under första halvan av 1600-talet, och kan räknas till det äldsta inom gruppen av yngre gods i kommunen. Andrarums alunbruk grundades 1637. År 1725 övertog Christina Piper alunbruket och lät uppföra slottsbyggnaden med en välordnad park i närheten. Efter henne fick godset sitt namn Christinehof.
Benestad gård och Munka Tågarp är ett par exempel på de nyare storgårdarna som kallas plattgårdar.
Storgodsen och statsystemet
I samband med 17- och 1800-talens markskiften och nytänkande inom jordbruket bildades ett antal större gårdar genom sammanslagning av mindre. Godsägarna såg här möjligheten att samla sina ägor, att rationalisera och effektivisera jordbruket. I vissa fall sades ett par bönder upp från sina arrenderade gårdar, i andra fall raderades hela byar ut, bönderna avhystes och fick bli daglönare på den nya plattgården. Detta blev början till statsystemet.
De flesta stora, inflytelserika godsen, ligger i den södra delen av kommunen, i slättbygden. Ägarna till de stora godsen hade stort inflytande. Vissa byar och socknar var helt dominerade av ett gods, till exempel Ingelstads socken där alla hemman låg på Ingelstagårdens mark. I Bollerups by låg samtliga gårdar under Bollerups gods och i Tosterups by var alla gårdar, utom en, veckodagshemman under Tosterups gods.
Veckodagshemman
Med veckodagshemman menas att en del eller hela arrendet för gården betalades genom arbete. Veckodagsbonden och hoveribonden skulle stå till godsets förfogande vid exempelvis skörd och slåtter ett visst antal dagar varje år. Antalet dagar var inskrivna i arrendekontraktet. Veckodagsbonden kunde inte skrivas ut till krigstjänst utan skulle alltid vara tillgänglig som arbetskraft för godset.
De stora godsen gick i täten för utvecklingen av jordbruket under sent 1700-tal och 1800-tal. Genom att äga stora sammanhängande arealer blev det lättare att genomföra förändringar.
Oaser i landskapet
Godsen i slättbygden ligger idag som lummiga öar i åkerlandskapet. Kring huvudbyggnaderna finns trädgårdar och parker som skiljer dem från det omgivande landskapet. Under slutet av 1700-talet och under 1800-talet planterade godsen alléer för att framhäva intrycket av makt. De trädslag som användes i alléerna var främst alm, lind, kastanj och ask. Godsen med sina alléer utgör ett mycket påtagligt inslag i landskapet.