Måltider och matsedel

Maten i förskolan och grundskolan är gratis för alla barn och elever. Läs mer om kommunens måltidsriktlinjer och ta del av veckans matsedel.

Måltidsriktlinjer

Måltiderna i förskolan och grundskolan ska uppfylla livsmedelsverkets riktlinjer för barn och unga och ge den energi och näring som behövs för att de ska växa, utvecklas och orka med dagarna. Skolåldern är även en tid då matvanor och attityder till mat grundläggs. Måltiderna i förskola och skola ska därför även ge barnen en bra grund för goda och hälsosamma matvanor.

Livsmedel såsom godis, snacks, läsk och andra söta drycker ska inte erbjudas. I huvudsak ska endast naturella osötade mjölkprodukter så som fil och yoghurt serveras. Bär kan tillsättas för att få smak. Bröd som serveras ska vara osötat och fiberrikt. Nötter, mandel, jordnötter och sesamfrön serveras inte.

Måltiderna i förskolan

För barn som vistas heltid i förskolan serveras frukost, lunch och mellanmål samt ett mellanmål efter klockan 16.30. Måltiderna ska utgöra 65–70% av dagsbehovet.

I förskolan serveras utöver huvudmålet minst två olika grönsaker, kokta eller råa, till lunch dagligen. Smakportioner av böner, linser eller olika salladsblandningar ska också erbjudas. Utöver det serveras alltid knäckebröd och mjölk till lunchen.

Måltiderna i grundskolan

Skollunchen ska vara näringsberäknad och tillgodose 30–35% av dagsbehovet. Frukost och mellanmål serveras på fritidshem och ska tillsammans utgöra 30–35% av dagsbehovet.

I skolan serveras dagligen två alternativ till skollunchen. Salladsbuffén ska innehålla minst fem komponenter och serveras varje dag. Den ska bland annat innehålla grövre grönsaker, bönor eller baljväxter och färsk frukt. Den ska även innehålla exempelvis pasta, bulgur eller liknande. Utöver det serveras alltid knäckebröd och mjölk till lunchen.

Hållbara måltider

Genom upphandling av säsongsanpassade och lokala råvaror, minskad köttkonsumtion, minskat matsvinn och samordnade transporter tar vi tillsammans stor hänsyn till klimatpåverkan och arbetar för en hållbar framtid. Viktiga delar för en hållbar måltid i förskola och skola är:

  • Livsmedel med låg klimatpåverkan
  • Minskat matsvinn
  • Samordnade transporter
  • Säsongsanpassade matsedlar

EU-finansierad mjölk

Mjölken som serveras i förskola och grundskola finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

EU-logotyp som visar att mjölken som serveras delvis finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Veckans matsedel i förskolan

Veckans matsedel i grundskolan

Specialkost eller anpassad måltid

Behöver ditt barn specialkost eller anpassad måltid? I första hand tar du som vårdnadshavare tillsammans med ditt barn kontakt med rektorn på skolan. Kontaktuppgifter hittar du under förskolornas och skolornas respektive sida.

Förskolor i Tomelilla kommun
Skolor i Tomelilla kommun