I Norden sträcker sig järnåldern mellan år 500 f kr och 1050 e kr. Tiden mellan 400 e kr och 1050 e kr kallas yngre järnåldern. De sista 250 åren av yngre järnålder kallar vi här i Sverige ofta för vikingatiden.
Under järnåldern var klimatet kallare och fuktigare än det är idag. Det var också kallare och fuktigare än det varit under den tidigare epoken, bronsåldern. Det gjorde att förutsättningarna för jordbruk försämrades och under perioder rådde det hungersnöd. Det var dessutom en orolig tid med folkvandringar och en hel del krig.
Upptäckten av järnet förändrade också livet. Järnet var mer tillgängligt för nordbor än vad bronset hade varit. Järnets egenskaper var dessutom bättre än bronsets och järnföremål började användas i vardagslivet. Det blev även lättare att tillverka vapen, vilket gjorde det lättare att kriga.
Människorna bodde i långhus tillsammans med sina djur. I Skåne var husen uppbyggda med bärande trästolpar varpå taket vilade. Mellan trästolparna fanns väggstolpar och mellan alla stolpar flätade man grenar och tätade sedan med lera. Mitt i huset fanns eldstaden som gav värme och ljus samt användes till matlagning. Utmed väggarna i långhuset fanns väggfasta bänkar. På gården fanns det även flera mindre hus, som kunde vara verkstäder, fähus eller förråd.
Många livnärde sig på jordbruk och boskapsskötsel. På åkrarna odlades korn, vete, ärtor, bönor och lin. Plogen var ännu inte uppfunnen, istället användes en årder. Skillnaden mellan plog och årder är att plogen vänder jorden, årdret drar bara upp en ränna i jorden. Årdret drogs oftast av boskap men det fanns även varianter av årdret som drogs för hand, de kallades då för hackårder.
De vanligaste husdjuren var grisar, kor och hästar. Under järnåldern flyttar även höns, gäss och katter in på gården. De flesta djur, förutom korna, var mindre än de är idag. Djuren betade på somrarna och åt hö på vintrarna. I början av yngre järnålder bor djuren tillsammans med människorna i långhusen, men under senare delen blir det vanligare att de har egna fähus på gården.
Maten bestod av sådant som växte vilt och det som odlades. Sädeskornen maldes i en handkvarn och blev till mjöl som kunde användas för att baka bröd och i matlagning. Mjöl och gryn kunde också blandas med blod och fett från djur till en grötliknande röra. Vid speciella tillfällen gjordes smör och ost. Härden mitt i bostaden fungerade för matlagning. Ett annat sätt att laga mat var att använda kokgropar. En kokgrop är ett hål i marken där maten placerades insvept i fuktig näver tillsammans med heta stenar. Detta täcktes sedan med jord. På så sätt blev det lufttätt och värmen bevarades. Kokgropen fungerade ungefär som en ugn. Under senare delen av järnåldern försvann kokgroparna och ersattes av järnkittlar, stekpannor och grytor.
Hantverk var en viktig syssla under yngre järnåldern. Drejskivan var ännu inte uppfunnen, utan krukmakaren ringlade leran för att forma fat och kärl. Att tillverka garn, tyger och kläder tog mycket tid. Materialen som användes var framför allt ull, lin och hampa. I gravar har arkeologer även hittat rester av fina importerade tyger. Det är inte så konstigt eftersom människorna i Norden under den här tiden hade kontakt och handlade med människor från andra länder. Under senare delen av järnåldern förekom handel med till exempel Konstantinopel, dagens Istanbul. Under den här perioden uppstod även handelsplatser där människor träffades och handlade med varandra. De mest kända är Hedeby och Birka, men det fanns handelsplatser även i Skåne.
Under järnåldern har Sverige ännu inte kristnats och människorna tillbad många gudar – de vi kallar asar. Offer och ritualer kan ha genomförts vid stora händelser, till exempel begravningar. Det finns fynd som visar att värdefulla saker och vardagsföremål offrades, men även djur och till och med människor.
En annan typ av fynd från den här tiden är runstenar. De äldsta är från 200-talet e kr. De har ibland text skriven med runskrift, ibland har de bilder. Stenarna kan vara resta över en person som dött eller som minne över en händelse. Runorna ansågs även ha magisk kraft.