Skolskjuts

Här kan du läsa hur du söker skolskjuts och vilka regler som gäller för att få skolskjuts, för elever som är folkbokförda i Tomelilla kommun.

Varför vi öppnar för ansökan om skolskjuts nu

Vi har infört ett nytt digitalt system för skolskjutsansökningar, Optiplan, som förbättrar och förenklar rättssäkerheten i hanteringen. Med Optiplan kan vi säkerställa att alla ansökningar behandlas säkert, likvärdigt och korrekt. Det nya systemet erbjuder också nya funktioner, exempelvis en app.

Den digitala ansökan är öppen mellan 11 november – 22 november 2024.

Ansökan gäller för vårterminen 2025. Hädanefter kommer ansökan om skolskjuts att ske inför varje nytt läsår.

Handläggning pågår fram till och med vecka 50. Besked lämnas löpande under handläggningsperioden.

Observera att en ny ansökan måste göras, även om ditt barn för närvarande har beviljad skolskjuts.

Ansökan om skolskjuts

I Tomelilla kommun vill vi underlätta skolresorna för de elever som har rätt till skolskjuts. Om ditt barn har långt till skolan, om trafiken längs vägen är riskfylld eller om ditt barn har en funktionsnedsättning, kan ni ha rätt till skolskjuts.

Det är viktigt att komma ihåg att skolskjuts endast kan beviljas för elever som är folkbokförda i Tomelilla kommun. Observera även att skolskjuts inte gäller för förskolebarn eller för resor till och från fritidshemmet.

Vem kan få skolskjuts?

Rätt till skolskjuts avgörs av färdvägens längd, trafikförhållande, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet.

Färdvägens längd

Elever kan ha rätt till skolskjuts om avståndet mellan hemmet och skolan överstiger:

  • För elev i årskurs F–1: 2 km
  • För elev i årskurs 2: 2,5 km
  • För elev i årskurs 3–6: 3 km
  • För elev i årskurs 7–9: 4 km

Trafikförhållande

Om vägen till skolan anses särskilt farlig på grund av trafikförhållanden, kan skolskjuts beviljas. Vi gör en individuell bedömning där vi tittar på faktorer som elevens ålder, trafikmängd, hastighetsbegränsningar och tillgången till säkra gång- och cykelvägar.

När du ansöker, beskriv vilka risker som finns längs vägen, som övergångsställen, trafikflöden eller siktförhållanden.

Funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet

Om ditt barn har en funktionsnedsättning som gör det svårt att ta sig till skolan kan ni ansöka om skolskjuts. Funktionsnedsättningen måste vara varaktig, och ett intyg från en läkare, psykolog eller liknande krävs.

Intyget ska:

  • Inte vara äldre än 6 månader
  • Beskriva barnets funktionsnedsättning och hur den påverkar behovet av skolskjuts

Bifoga intyget digitalt i vår e-tjänst.

Hur du ansöker om skolskjuts

För att ansöka om skolskjuts ska ditt barn vara folkbokfört i Tomelilla kommun och gå i den skola som kommunen har anvisat till, i årskurs F–9. Du ansöker om skolskjuts via vår e-tjänst.

Gör en ny ansökan inför varje läsår

Du måste göra en ny ansökan om skolskjuts inför varje läsår. Skolskjuts beviljas endast för ett läsår i taget.

Individuell prövning av alla ansökningar

Varje ansökan om skolskjuts prövas individuellt. Det är därför viktigt att du anger rätt orsak till att ditt barn behöver skolskjuts. Vi fattar beslut baserat på den information du lämnar i ansökan.

Om ansökan görs på fel grunder, till exempel om ditt barn går i en skola längre bort än den kommunen annars skulle ha placerat hen i, riskerar du att få avslag. I det fall ska du ansöka om skolskjuts på grund av "annan särskild omständighet", inte på grund av färdvägens längd.

Har du inte bank-id?

Har du inte bank-id, kan du ta kontakt med barn- och utbildningsverksamheten för hjälp med din ansökan.

E-post: skolskjuts@tomelilla.se

Skyddade personuppgifter

Om du har skyddad identitet ska du inte använda dig av denna e-tjänst. Vid frågor vänligen kontakta barn- och utbildningsverksamheten.

E-post: skolskjuts@tomelilla.se

Vanliga frågor och svar

Kan alla barn få skolskjuts?

Nej, skolskjuts beviljas utifrån riktlinjer som kommunen följer. Dessa riktlinjer baseras på avstånd, elevens behov och andra relevanta kriterier. Kriterierna säkerställer att bedömningarna görs likvärdigt och rättvist för alla elever.

Kan jag få en förklaring till beslutet om skolskjuts?

Ja, du är välkommen att kontakta barn- och utbildningsverksamheten på skolskjuts@tomelilla.se för att få en förklaring eller ett förtydligande av beslutet. Vi svarar gärna på frågor och hjälper dig att förstå beslutet, men observera att upprepade frågor om samma ärende inte kommer att ändra på beslutet.

Hur lämnar jag synpunkter och klagomål?

Vi tar gärna emot synpunkter genom vår e-tjänst Länk till annan webbplats.. Alla inkomna synpunkter beaktas och används för att förbättra våra tjänster, även om de inte alltid leder till en förändring av beslut.

Hur länge gäller ett beviljande av skolskjuts?

Beslut om skolskjuts gäller oftast för ett helt läsår, men det kan finnas undantag. Vid tillfälliga behov, som vid en skada, kan en kortare period beviljas.

Vad innebär regeln om färdvägens längd?

Färdvägens längd mäts från en elevs hemadress till närmaste godkända hållplats eller skola med hjälp av en digital karttjänst. Beroende på elevens ålder och säkerhetsaspekter avgörs vilken hållplats som är den mest lämpliga.

Kan vi välja hållplats själva?

Nej, tyvärr. Den hållplats som tilldelas bestäms utifrån närmaste godkända plats enligt vårt system. Vi förstår att det kan kännas begränsande, men detta är för att upprätthålla en säker och trygg skolskjuts för alla barn.

Vad händer om barnet har två hemadresser?

Om ett barn bor lika mycket hos båda vårdnadshavarna, och båda bor i Tomelilla kommun, kan barnet ansöka om skolskjuts från båda adresserna. För att skolskjuts ska kunna beviljas krävs att barnet är placerat i den skola som kommunen har anvisat till utifrån folkbokföringsadressen, och att ett schema över det växelvisa boendet lämnas in i förväg.

Vem ansvarar för eleverna?

Som vårdnadshavare ansvarar du för att ditt barn kommer tryggt till och från hållplatsen eller skolan. Om ditt barn har särskilda behov som gör det svårt att vänta vid hållplatsen, kan extra stöd behövas från dig som vårdnadshavare.

Kan mitt barn få anpassning av skolskjuts?

Ja, för barn med dokumenterade funktionsnedsättningar finns möjlighet till anpassad skolskjuts. Detta bedöms individuellt i samråd mellan dig som vårdnadshavare och barn- och utbildningsverksamheten.

Gäller skolskjuts under lovdagar?

Skolskjuts beviljas endast för resor till och från skolan på ordinarie skoldagar. Det betyder att ditt barn inte har rätt till skolskjuts till skolan under studiedagar, utvecklingsdagar eller lovdagar.

Kan kompisen åka med?

Bussarnas storlek är anpassad efter antalet elever som har beviljats skolskjuts. Av säkerhetsskäl är det därför endast den elev som har rätt till skolskjuts som får åka med.

Tidtabeller för skolbussar

Nedan kan du se aktuella avgångstider för skolbussar inom Tomelilla kommun.

Har du frågor om skolskjuts?

Kontakta barn- och utbildningsverksamheten på skolskjuts@tomelilla.se.