Frågor och svar om skolskjuts
Här hittar du vanliga frågor och svar om skolskjuts i Tomelilla kommun.
Regler, riktlinjer och rättigheter
Varför dessa förändringar nu?
Vi har tidigare inte följt riktlinjerna för skolskjuts som bygger på flera lagar, däribland skollagen. När detta upptäcktes i våras, är förvaltningen skyldiga att göra rätt. Förvaltningen har också en skyldighet att säkerställa att resurserna som är avsatta för utbildning används rättvist och korrekt. Riktlinjerna har funnits i flera år, men de har alltså inte tillämpats som de ska förrän nu.
Under hösten reviderades de. Det som ändrades var inte riktlinjerna i sig, utan begrepp som ändrats över tid och andra otydligheter i texten som exempelvis rörde lagpraxis. Efter revideringen, behövde de beslutas på nytt av familjenämnden.
Kan alla barn få skolskjuts?
Nej, skolskjuts beviljas utifrån riktlinjer som kommunen följer. Rätt till skolskjuts avgörs av färdvägens längd, trafikförhållande, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet. Kriterierna säkerställer att bedömningarna görs likvärdigt och rättvist för alla elever.
Du som har fått avslag och tycker att det är felaktigt, har rätt att överklaga kommunens beslut.
Avviker Tomelilla kommuns skolskjutsregler jämfört med andra kommuner i landet?
Nej. Till exempel har alla grannkommuner i sydöstra Skåne liknande riktlinjer, vilket säkerställer ett likvärdigt system för alla elever.
Varför är det viktigt med beslut om skolskjuts?
Med det nya systemet, Optiplan, får du ett tydligt beslut kring skolskjuts, vilket också ger dig möjlighet att överklaga om du inte är nöjd. Detta stärker rättssäkerheten och ökar transparensen i hanteringen.
Vad händer om jag väljer en annan skola än den kommunen har anvisat till?
Om du som förälder väljer en annan skola för ditt barn än den som kommunen har anvisat utifrån upptagningsområdet, gäller inte längre rätten till skolskjuts. Du behöver då ansvara för transporten själv. Kommunen erbjuder alltså skolskjuts till den skola som ditt barn skulle ha gått i om du inte valt en annan för ditt barn.
Om det inte medför organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen, kan barn som går i en annan skola än den anvisade beviljas skolskjuts. Vi bedömer det individuellt utifrån ansökan.
Gäller skolskjuts för fritidsaktiviteter?
Nej. Skolskjuts är endast avsett för transport mellan hemmet och skolan under obligatoriska skoltimmar. Fritidsaktiviteter som kulturskola eller fritidshem omfattas alltså inte, eftersom skolskjuts inte reglerar dessa resor. Skolan har ansvar för eleven under skoltid, och för de elever som har skolskjuts gäller ansvaret även under skolskjutsen, från att de kliver på tills att de släpps av. Ansvaret för barnet måste vara tydligt fördelat mellan skola och vårdnadshavare.
Hur länge gäller ett beviljande av skolskjuts?
Beslut om skolskjuts gäller oftast för ett helt läsår, men det kan finnas undantag. Vid tillfälliga behov, som vid en skada, kan en kortare period beviljas.
Vad innebär regeln om färdvägens längd?
Färdvägens längd mäts från en elevs hemadress till närmaste godkända hållplats eller skola med hjälp av en digital karttjänst. Beroende på elevens ålder och säkerhetsaspekter avgörs vilken hållplats som är den mest lämpliga.
Vad händer om barnet har två hemadresser?
Om ett barn bor lika mycket hos båda vårdnadshavarna, och båda bor i Tomelilla kommun, kan barnet ansöka om skolskjuts från båda adresserna. För att skolskjuts ska kunna beviljas krävs att barnet är placerat i den skola som kommunen har anvisat till utifrån folkbokföringsadressen, och att ett schema över det växelvisa boendet lämnas in i förväg.
Kan mitt barn få anpassning av skolskjuts?
Ja, för barn med dokumenterade funktionsnedsättningar finns möjlighet till anpassad skolskjuts. Detta bedöms individuellt i samråd mellan dig som vårdnadshavare och barn- och utbildningsverksamheten.
Skolskjutsens organisation och säkerhet
Kommer mitt barn att möta olika busschaufförer?
Det är bussbolaget som bestämmer vem som kör bussen, inte kommunen. Det innebär att ditt barn kan möta flera chaufförer, men alla chaufförer har samma uppdrag, är utbildade, trygga och pålitliga.
Kan barn från flera skolor dela buss?
Efter att vi har gjort om våra bussturer kan nu elever från olika skolor åka med samma buss. Detta är ett sätt att effektivisera resorna och använda resurserna bättre. Vi förstår att det kan vara ovant, och vi beklagar att vi inte kommunicerade detta tydligare i förväg.
Varför får kompisar inte åka med?
För att garantera säkerheten och tryggheten för alla elever kan vi inte tillåta att kompisar spontant följer med på skolskjutsen. Vi behöver veta vilka som är på bussen och kunna säkerställa vilka som är passagerare om något skulle hända. Under skolskjutsen ansvarar skolan enbart för säkerheten för de elever som är berättigade till skolskjuts.
Vem ansvarar för eleverna?
Som vårdnadshavare ansvarar du för att ditt barn kommer tryggt till och från hållplatsen. Om ditt barn har särskilda behov som gör det svårt att vänta vid hållplatsen, kan extra stöd behövas från dig som vårdnadshavare. Under själva skolskjutsen ansvarar skolan för säkerheten för de elever som är berättigade till skolskjuts.
Kan vi välja hållplats själva?
Nej, tyvärr. Den hållplats som tilldelas bestäms utifrån närmaste godkända plats enligt vårt system. Vi förstår att det kan kännas begränsande, men detta är för att upprätthålla en säker och trygg skolskjuts för alla barn.
Reser och rutiner
Har restiderna blivit kortare?
Ja, i de flesta fall har restiderna blivit kortare. Rutterna har optimerats för att vara så bra som möjligt för så många som möjligt, exempelvis genom att tidigare bussbyten tagits bort. Men för några kan det innebära en något längre restid. Det beror inte bara på rutten, utan också på att vi prioriterar säkerheten. Vi ser till att det är en säker väg, och att barnen stiger på och av bussen på rätt sida av vägen, så att de slipper korsa en hårt trafikerad väg.
Varför är rutten annorlunda om onsdagar?
Morgonturen på onsdagar påverkas av att fler elever åker skolskjuts denna dag. Årskurs 6 har nämligen språk- och hemkunskapsundervisning på Kastanjeskolan, vilket kan leda till längre restid eller ändrade hållplatser för vissa elever.
Dessa morgnar får alla elever också möjligheten att delta i Frukostklubben. Här får eleverna en god start på dagen tillsammans med Rädda barnen, andra elever på skolan och frivilliga vuxna från kommunen. Det är ett tillfälle att lära känna både skolan och varandra bättre. Frukosten är gratis och kräver ingen föranmälan.
Gäller skolskjuts under lovdagar?
Skolskjuts beviljas endast för resor till och från skolan på ordinarie skoldagar. Det betyder att ditt barn inte har rätt till skolskjuts till skolan under studiedagar, utvecklingsdagar eller lovdagar.
Digitalisering och verktyg
Varför ett nytt, digitalt skolskjutssystem?
Det digitala verktyget, Optiplan, är rättssäkert och effektivt, samtidigt som det möjliggör för bättre planering och ansvarstagande. Det nya planeringsverktyget innebär också optimerade rutter med färre hållplatser, vilket leder till kortare resor för fler elever. Vi förstår att det kan kännas ovant att använda systemet, men det är gjort för att skapa en rättssäker och effektiv hantering som blir likvärdig för alla och i slutändan bättre för fler.
Var hittar jag avgångstiderna?
Om ditt barn har beviljats skolskjuts kan du enkelt se den tilldelade hållplatsen och aktuella avgångstider genom att logga in på Optiplans portal för vårdnadshavare. Gå till skolskjuts.se/parentportal/tomelilla Länk till annan webbplats. för att komma till portalen. Inloggning sker med bank-id.
Kommunikation, synpunkter och kontakt
Ger Tomelilla kommun svar på mina frågor om skolskjuts?
Ja, du får alltid återkoppling på dina frågor. Däremot kan vi inte besvara frågor som rör eller påverkar andras barn. Vi kan heller inte ge svar på frågor som blivit ett mål för förvaltningsrätten.
Varför går det inte att ringa direkt till er?
För att hantera alla ärenden mer effektivt och säkerställa att alla invånare får svar, har vi nu förbättrat kontaktvägarna till barn- och utbildningsverksamheten. All dokumentation är noggrant organiserad, vilket gör det möjligt för oss att följa upp ärendena och kontinuerligt säkerställa rättssäkerhet och kvalitet i vårt arbete. Genom dokumentationen kan vi verifiera att varje invånare får svar på sina frågor och att alla ärenden hanteras korrekt.
Ni kan alltid kontakta oss på följande sätt:
- Mejla till barn- och utbildningsverksamhetens funktionsbrevlåda.
skolskjuts@tomelilla.se - Kontakta Tomelilla kommun direkt, som vidarebefordrar meddelandet till barn- och utbildningsverksamheten. Om ni önskar ett telefonsamtal, ringer de upp dig.
0417-180 00
kommun@tomelilla.se - Skriv ett meddelande i portalen för vårdnadshavare i Optiplan
skolskjuts.se/parentportal/tomelillaLänk till annan webbplats.
Hur lämnar jag synpunkter och klagomål?
Vi tar gärna emot synpunkter genom vår e-tjänst Länk till annan webbplats.. Alla inkomna synpunkter beaktas och används för att förbättra våra tjänster, även om de inte alltid leder till en förändring av beslut.
Kan jag få en förklaring till beslutet om skolskjuts?
Ja, du är välkommen att kontakta barn- och utbildningsverksamheten på skolskjuts@tomelilla.se för att få en förklaring eller ett förtydligande av beslutet. Vi svarar gärna på frågor och hjälper dig att förstå beslutet, men observera att upprepade frågor om samma ärende inte kommer att ändra på beslutet.