Måltidsverkstan

Måltidsverkstan är Tomelilla kommuns motsvarighet till det som på andra håll ofta kallas kostenhet eller måltidsenhet. Måltidsverkstan lagar måltider till kommunens invånare som finns på förskolor, skolor och omsorgsboenden. Maten lagas så mycket som möjligt från grunden och gärna av råvaror från trakten.

Måltidsverkstans uppgift och mål

Måltidsverkstan ska servera goda, hälsosamma och klimatsmarta måltider. Den offentliga måltiden ska bidra till en god folkhälsa och en hållbar utveckling.

Maten ska vara vällagad och näringsrik enligt Livsmedelsverkets riktlinjer. För att minska klimatpåverkan serveras mat efter säsong och livsmedel med stor klimatpåverkan byts mot alternativ med mindre påverkan. Personalen lägger även stort fokus på att minska både matsvinn och plastanvändning.

Måltidsverkstan ska tillvarata traditioner men också öppna upp för nya smakupplevelser.

Så planeras måltiderna

Menyn planeras i perioder om sex veckor i taget och näringen beräknas via ett nutritionsdataprogram. För att maten ska ge näring behöver den ”hamna i magen” och därför är det viktigt att tillgodose önskemål från de som äter maten, och att den presenteras tilltalande i restaurangerna.

Utöver lunch serveras frukost och mellanmål inom förskolan. Inom omsorgen serveras frukost, lunch, middag och mellanmål alla dagar under året.

Lokala leverantörer

Måltidsverkstan samarbetar med flera lokala leverantörer och arbetar kontinuerligt med att få fler. Personalen provar gärna nya produkter och utvecklar inte sällan egna genom olika projekt tillsammans med lokala producenter.

Fakta

  • Måltidsverkstan lagar cirka 52 000 luncher per månad under skolåret
  • Serverar cirka 31 ton potatis och 7,5 ton äpple per år
  • 11 tillagningskök
  • 26 kockar, 1 samordnare på halvtid och 1 måltidschef

Mer om måltider inom omsorg här.

Mer om måltider inom skola och förskola här.