Gråärtsgryta – recept

Ärtsoppa på gråärt, eller snarare gråärtsgryta i försvarets porslinstallrik med em knäckebrödsmacka med ost bredvid.

Gråärtsgryta serveras med fördel tillsammans med en knäckemacka med ost.

Gråärtan är en tålig växt som klarar dåligt väder och framtidens utmaningar. Här bjuder Måltidsverkstan på ett beredskapsrecept i formav en matig gryta med gråärt, potatis, morot och purjolök.

Under tusentals år var gråärtan en viktig basföda och odlades i Sverige fram till 1900-talets början. Då hade den blivit ”omodern” och ersatts av gula och gröna ärtor. Nu börjar denna klimatsmarta lilla ärta få revansch. I dag odlas gråärta i både stor och liten skala i kommunen. Även om den kan vara svår att hitta i matbutiken så finns det gott om webbshoppar som säljer gråärtor.

Gråärtsgryta – ingredienser

5 personer, 1 timme

5 dl torkade gråärtor
1 l vatten (till kokning)
3 potatisar
3 morötter
1 purjolök
2 tärningar grönsaksbuljong
½ msk torkad timjan
salt

Gör så här: Blötlägg gråärtorna i rikligt med vatten över natten. Koka under lock i nytt vatten i 30 minuter. Strimla under tiden morötterna och potatisarna, och skiva purjolöken. Tillsätt sedan alla ingredienser till gråärtorna och rör om ordentligt. Det är ingen fara om inte alla ingredienser hamna under vatten direkt. Låt koka under lock i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt.

Senapskålsolja

3 dl senapskål (rucola)
1 dl rapsolja
Salt

Gör så här: Mixa senapskålen i rapsoljan med saltet tills kålen är finfördelad och har färgat oljan grön. Ringla senapskålsoljan över gråärtsgrytan och toppa gärna med lite tiunt skivad purjolök. Servera med en knäckemacka med ost.

Gråärtsoppa i biege porslinstallrik med knäckebrödsmacka med ost på kanten.

För dig som vill ha ingredienserna till grytan i viktenhet i stället för volymenhet är det 375 g gråärt, 300 g morot, 300 g potatis och 100 g purjolök. Till oljan är det 50 g senapskål (rucola).