Anti-pilot
För att få plats för nya lösningar måste vi samtidigt ta bort och sluta göra sådant som inte fungerar så bra eller som inte behövs längre.
Detta kan tyckas självklart, men det finns flera studier som visar att vi ofta upplever det som svårare och jobbigare att ta bort något än att lägga till något. Speciellt om det är något vi har investerat tid, pengar eller andra resurser i.
Att sluta tvärt med ett arbetssätt eller verksamhet kan uppfattas som något riskfyllt och skrämmande. Därför använder vi en metod för att under en begränsad tid kunna testa vad som händer om vi slutar eller stänger ner något – innan vi gör det slutgiltigt. Det kallas att göra en anti-pilot.
Metoden och materialet är framtaget av Ulrika Lundin, tidigare verksamhetsledare på Innovationsguiden, SKR.
Vill du har stöd eller vägledning i att utföra anti-piloten kan du kontakta Stefan Persson, verksamhetsutvecklare.
En anti-pilot i korta drag
Steg 1: Gör en lista på saker som inte fungerar eller skapar värde.
Identifiera och gör en lista på moment, komponenter, processer, möten eller roller som ur ett användar- och medarbetarperspektiv inte skapar värde, är ett hinder, en tidstjuv, inte fungerar eller uppskattas eller frågor/problem som ständigt återkommer.
Steg 2: Reflektera kring konsekvenser.
Resonera helt kort kring vad som skulle kunna hända om ni tog bort ett moment/process/roll? Vilka effekter och konsekvenser kan det få: För användaren? För medarbetare? För andra aktörer? För verksamheten i stort?
Steg 3: Gör en anti-pilot.
Testa nu – under en begränsad tidsperiod och i liten skala ute i verksamheten – att ta bort eller sluta med den eller de komponenter/moment som ni valt ut. Gör en snabb nulägesanalys innan ni gör testet, för att kunna jämföra med när testet avslutas.
Steg 4: Dokumentera anti-piloten.
Dokumentera anti-piloten: Vad hände? Är det något vi kan sluta med permanent/göra mindre av för att ge plats åt annat som fungerar bättre, sparar tid eller förbättrar användarupplevelsen? Gör en snabbuppföljning efter testet för att se hur testet upplevdes och vad resultatet blev.
Goda exempel
