Hasse och Tage

Hasse Alfredson och Tage Danielsson var radarparet som under lång tid präglade det svenska humor- och nöjeslivet.

Med alla sina föreställningar, filmer och böcker blev de också en del i den svenska samhällsdebatten.

Till Tomelilla finns ett särskilt band till Hasse och Tage. Under tidigt 1970-tal, köpte deras firma AB Svenska Ord Ambumsgården i Sälshög strax norr om Tomelilla centrum. Gården blev en bas för parets filmarbete under längre tid.

Många runt om i Tomelillatrakten minns ännu inspelningarna och det som det förde med sig. En del lokala invånare fick möjlighet att vara statister eller bistå på annat sätt. I ”Picassos äventyr” från 1978 får centrala Tomelilla en roll som kuliss för diverse storstäder, bara för att nämna något. På biografen Rio i Tomelilla fick Hasse och Tage-filmer urpremiär. Bion är fortfarande i bruk.

Det är därför inte så konstigt att ”världens minsta filmmuseum och världens största Hasse och Tagemuseum” finns i Tomelilla. I en liten tegelbyggnad från den tid järnvägen kom till orten, kan man fördjupa sig i duons verk. Figuren ”Spuling” står på vakt, insmält i fasaden.

Skådespelaren Gösta Ekman var med i många av Hasse och Tages produktioner. Han hade också under en period en fastighet i kommunen. Kanske har du skrattat åt kortfilmerna med Papphammar? Flera klassiska scener är inspelade i Tomelillatrakten.

RioBiografen

Riobiografen i Tomelilla tätort är Hasse och Tages gamla premiärbiograf. Biografen har två salonger – Regina-salongen samt Rio-salongen med 22 justerbara skinnfåtöljer på övre raden. Biografen drivs av Tomelilla-Brösarps biografförening.