Drömmar och driv i ett kvinnligt entreprenörskap

Anki från Borstakongen

Mitt i Tomelilla kommun i anrika Onslunda, finner vi Anki Magnusson på Borstakongen – en kvinna med en passion för företagande och entreprenörskap som sträcker sig långt bak i hennes familjehistoria.

Anki är uppvuxen på ett lantbruk och fick i ung ålder uppleva hur det är att driva företag. Hon kunde tidigt se både fördelarna och utmaningarna med att vara egenföretagare genom sina föräldrar. När maken startade Borstakongen 1994, ett företag som tillverkar borstar, såg Anki en möjlighet att följa sin dröm om att driva något eget. Med 27 år i bagaget på Försäkringskassan, fanns det inget tvivel om att ta steget och bli egenföretagare på heltid.

Borsttillverkning, borstbutik och café

Nu har Anki och hennes make långsamt men säkert byggt upp Borstakongen till vad det är i dag. Med en unik kombination av maskintillverkning och handbindning av borstar, har de lyckats skapa en framgångsrik verksamhet som inte bara tillverkar borstar utan också driver en populär borstbutik med café längs med Lantmannavägen i Onslunda.

– Vi försökte först med en liten butik i en del av fabriken. Butiken blev så välbesökt av kunder och studiebesök, så vi flyttade den till vår gatubyggnad utmed Lantmannavägen, där borstbindningen faktiskt startade år 1875. Nu är cirkeln sluten. Det blev populärt när vi samtidigt startade cafédelen – ett stopp längs vägen innan du åker vidare på vackra Österlen, berättar Anki.

Handbunden borste

Hårt arbete och uppfinningsrikedom

Framgång kommer dock inte utan hårt arbete och uppfinningsrikedom. ”Kunderna kommer inte till oss om de inte vet att vi finns”, tänkte Anki. Under en färd hem till Simrishamn fick hon idén om att samarbeta med andra småföretagare längs med vägen för att marknadsföra varandra, vilket ledde till att föreningen GenvägÖsterlen, bildades, en sammanslutning som i dag består av 32 medlemmar.

Ankis värdefulla tips

För dig som drömmer om att starta eget har Anki Magnusson några värdefulla tips att dela med sig av:

  • Var drivande och se möjligheter i det som omger dig!
  • Var envis och visa arbetsvilja! Det krävs tålamod och uthållighet för att lyckas.
  • Allt kräver sin tid, ge inte upp!
Borstakongens butik