Stora drömmar om stora maskiner

Hanna från Brösarps Gästis.

I Tomelilla, på en plats där jordbruk och entreprenörskap möts, hittar du Jack Kimand. Med en verksamhet som omfattar service och reparation av lantbruks- och entreprenadmaskiner, har han etablerat sig som en stark aktör i kommunen.

Företaget har under åren utvidgat till att omfatta även försäljning. Här finns allt från traktorer och lastmaskiner till verktyg och serviceartiklar. Jack ser tillbaka på resan med stolthet. Att vinna priset "årets unga företagare", utdelad av Nyföretagarcentrum tidigare i år, ser Jack som ett bevis på att hans arbete och dedikation har gett resultat.

– Det känns väldigt hedrande att vinna priset. Det är kul att få en bekräftelse på att man har gjort ett bra arbete och att vi är på rätt väg i vår utveckling, säger Jack.

En viktig milstolpe i företagets framtidsplaner är byggnationen av nya lokaler som påbörjas i år.

Utmaningar och framtidsutsikter

Vägen till framgång är sällan enkel. För Jack, liksom många andra företagare, är balansgången mellan privat- och arbetsliv många gånger prövande. Men ännu fler utmaningar tycks finnas inom företagets väggar.

– En stor utmaning är att hitta kompetent personal i en nischad bransch som denna. En annan är balansen mellan att investera och expandera, samtidigt som ekonomin begränsar en, förklarar Jack.

Trots utmaningar ser han positivt på framtiden. Företaget, Fridhems Maskin & Smide AB, står nu inför en spännande utvecklingsfas.

– En viktig milstolpe i företagets framtidsplaner är byggnationen av nya lokaler som påbörjas i år. Där kommer vi få en fin verkstad anpassad för verksamheten men även en stor butiksdel för försäljning av maskiner och redskap för lantbruk. Butiksdelen kommer även att inkludera en detalj- och järnhandel, berättar Jack.

Jacks värdefulla tips

För den som överväger att starta eget företag delar Jack med sig av några tips:

  • Undersök marknaden noggrant innan du startar och se om det finns en efterfrågan på dina produkter eller tjänster.
  • Om marknaden ser lovande ut, ge allt du har.
  • Konkurrensen är ofta hård. Där finns oftast fler som gör samma sak som du. Se till att göra det lite bättre.
  • Sikta högt och tro på dig själv. Allt går, det handlar bara om vilja och hårt arbete.