Vatten och avlopp

Vatten är en förutsättning för allt liv och är därför vårt viktigaste livsmedel. Det kommer till fastigheten som dricksvatten och blir sedan avloppsvatten, som ska renas innan det släpps tillbaka till naturen.

Bor du i en tätort har din fastighet oftast kommunalt vatten och avlopp. Utanför tätorterna är det vanligast med egen brunn och avloppsanläggning, så kallat enskilt vatten och avlopp.

Vattenkiosk

En vattenkiosk är en tankstation där den som är i stort behov av stora mängder vatten kan fylla på vatten snabbt och smidigt. Vattenkiosken i Tomelilla finns på adressen Gladanleden 2 vid brandstationen. Från Östra utfartsvägen följ skylten mot gatukontoret, miljöförbundet och fastighet. Vattenkiosken står precis vid infarten och är uppmärkt med vattenkiosk och Tomelilla kommuns logotyp.

Du som har kommunalt vatten kan här hämta mindre mängder vatten. Har du behov av större mängder vatten (till exempel tankbilar eller byggföretag) så kontaktar du Österlen VA Länk till annan webbplats. som hjälper dig.

Karta till vattenkiosken på Gladanleden Länk till annan webbplats.

Regnmätare

VA-enheten utför regnmätningar på två platser i kommunen, i Tomelilla och i Brösarp. Mätresultaten för varje mätare får du genom att klicka på länkarna för regnmätare här nedan.

Regnmätare Tomelilla Länk till annan webbplats.

Regnmätare Brösarp Länk till annan webbplats.

Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp

Här hittar du allmänna bestämmelser som gäller för att använda allmänna vatten- och avloppsanläggningar i Simrishamns, Sjöbo, Skurups, Tomelilla och Ystads kommun.

Allmänna bestämmelser VA Pdf, 13.9 MB.