Vatten och avlopp
Vatten är en förutsättning för allt liv och är därför vårt viktigaste livsmedel. Det kommer till fastigheten som dricksvatten och blir sedan avloppsvatten, som ska renas innan det släpps tillbaka till naturen.
Bor du i en tätort har din fastighet oftast kommunalt vatten och avlopp. Utanför tätorterna är det vanligast med egen brunn och avloppsanläggning, så kallat enskilt vatten och avlopp.
-
Enskilt vatten och avlopp
Bor du utanför en tätort har du vanligtvis enskilt vatten och avlopp, med en egen brunn och egen avloppsanläggning, byggda för endast ett eller några få hushåll.
-
Kommunalt vatten och avlopp
Bor du i en tätort är din fastighet vanligtvis ansluten till kommunalt vatten och avlopp. Då är det Österlen VA som levererar dricksvatten och tar hand om avloppsvatten.
Vattenkiosk
En vattenkiosk är en tankstation där den som är i stort behov av stora mängder vatten kan fylla på vatten snabbt och smidigt. Vattenkiosken i Tomelilla finns på adressen Gladanleden 2 vid brandstationen. Från Östra utfartsvägen följ skylten mot gatukontoret, miljöförbundet och fastighet. Vattenkiosken står precis vid infarten och är uppmärkt med vattenkiosk
och Tomelilla kommuns logotyp.
Du som har kommunalt vatten kan här hämta mindre mängder vatten. Har du behov av större mängder vatten (till exempel tankbilar eller byggföretag) så kontaktar du Österlen VA Länk till annan webbplats. som hjälper dig.
Karta till vattenkiosken på Gladanleden Länk till annan webbplats.
Regnmätare
VA-enheten utför regnmätningar på två platser i kommunen, i Tomelilla och i Brösarp. Mätresultaten för varje mätare får du genom att klicka på länkarna för regnmätare här nedan.
Regnmätare Tomelilla Länk till annan webbplats.
Regnmätare Brösarp Länk till annan webbplats.
Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp
Här hittar du allmänna bestämmelser som gäller för att använda allmänna vatten- och avloppsanläggningar i Simrishamns, Sjöbo, Skurups, Tomelilla och Ystads kommun.
Allmänna bestämmelser VA Pdf, 13.9 MB.
Översvämning
Vid skyfall under sommarmånaderna eller vid snösmältning ökar risken för översvämning. Här hittar du information och tips om hur du kan undvika översvämning i din fastighet och vad du ska göra om du drabbas.