För dig som vill hjälpa

Vad kan du som bor i Tomelilla kommun hjälpa till med?

Miljontals människor är på flykt undan krig och fattigdom. En del av dessa söker sig till oss. Här har vi samlat information om hur du på olika sätt kan bidra till att de som kommer hit ska få en bra start på livet i Sverige.

God man för ensamkommande barn

Många barn som söker asyl i Sverige har inte sina föräldrar eller någon annan vuxen person med sig när de kommer hit. I dessa fall behövs en God man som kan hjälpa barnet med bland annat ansökan om uppehållstillstånd och andra myndighetskontakter.

Läs mer om att bli god man här.

Läs mer om att bli god man för ensamkommande barn och unga (SKR) här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till SKR:s webbutbildning för god man för ensamkommande barn. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bli familjehem

Tomelilla kommun behöver ständigt nya familjer som är redo att öppna upp sitt hem för ett barn eller en ungdom, inte minst nu när det är så många ensamkommande barn som kommer hit. Som familjehem blir ni barnets bonusfamilj och har ansvar för barnets omvårdnad och fostran.

Läs mer om familjehem här.

Stöd ideella organisationer

Det finns flera hjälporganisationer som har mångårig erfarenhet av humanitära kriser, t.ex. Rädda barnen, Röda korset, UNHCR och Läkare utan gränser. Alla dessa och många fler har så kallade 90-konton som man betalar in pengar till. Då vet du att hjälpinsatserna blir professionella och koordinerade

På "Svensk insamlingskontroll" kan du leta upp organisationer med 90-konton dit du kan ge pengar. Länk till annan webbplats.

Engagera dig

Som volontär bidrar du med din tid och kunskap, beroende på vad du är intresserad av. För den som kommer hit bidrar du till en möjlighet att komma i kontakt med människor i sitt nya hemland, lära sig det nya språket och att hitta ett sammanhang.

Kontakta Röda korset här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta Erikshjälpen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta Rädda barnen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta Svenska kyrkan här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Somaliska kulturföreningen i Tomelilla bistår med till exempel läxhjälp och samhällsinformation till invandrare och flyktingar. Vem som helst kan anmäla sig som volontär genom att kontakta ordförande Abdikadir Abdirahman Hagi på telefon 072-876 62 37.