Ung och mår dåligt?

Många mår dåligt då och då och det är okej. Men du ska inte behöva må dåligt under en längre period.

Skola och framtid

Det är spännande att lära sig saker och att växa upp. Men tankar om framtiden kan också skapa stress.

Här hittar du information och tips om vad du kan göra eller var du ska vända dig om du mår dåligt över skolan och framtiden.

Skoltrött

Speciellt kan man vara skoltrött om man gått i skolan länge.

Många har någon gång känt sig skoltrötta, men det viktiga är att man går till skolan ändå. Om du känner dig kraftlös och tappar lusten helt för att gå till skolan är det viktigt att du söker hjälp!

Tips:

  • Sänk pressen på dig själv. Ibland kan man behöva sänka sina krav lite och fokusera på att i alla fall bli godkänd i alla ämnen.
  • Lägg upp studieschema (med fritid!). När man gör upp planering över vilka läxor som behöver göras, när man ska göra dem och under hur lång tid kan man samtidigt få en översikt på hur mycket fritid man har tid till.
  • Prata med en förälder eller med dina lärare. De kan hjälpa till med motivation att göra läxor eller att gå till skolan och är många gånger ett bra stöd.

Stress och prestationsångest

Att gå i skolan kan vara både roligt och spännande. Men ibland kan läxorna och proven kännas övermäktiga. Ibland kan de till och med kännas så svåra och tidskrävande att man tappar motivation och vilja till att göra dem. Speciellt om man vill ha höga betyg eller har särskilt svårt för ett skolämne.

Den känslan är fullt normal och många elever har någon gång varit i samma sits. Det viktigaste är att ta det lugnt och försöka ta tag i sin situation.

Det finns många vägar att gå för att bli av med din prestationsångest eller stress, här är några av dem:

  • Gör upp ett studieschema, planera när och hur mycket tid du ska lägga ner på varje läxa.
  • Studera med vänner för att underlätta trycket. Ni kan hjälpa varandra med de ämnen som den ena av er tycker är extra svårt.
  • Ta kontakt med studie- och yrkesvägledare eller din lärare för att lägga upp en plan för dina studier. Kontakta din skolkurator för att prata om din stress eller prestationsångest

Gymnasieval

Man kan vara orolig för att betygen inte ska räcka eller för att man ska göra fel val.
Vad som är viktigt att tänka på är att gymnasievalet inte är ett livasavgörande val och att det går att byta program. Det är dessutom ditt val och ingen annans - ingen har rätt att lägga sig i och bestämma över ditt gymnasieval.

Tips:

Många gymnasieskolor erbjuder öppet hus, där du kan få massor av information. Vissa skolor har även skuggning, där du får följa med en elev en vanlig skoldag för att prova på hur linjen eller skolan känns.

Leta upp skolans hemsida eller prata med din mentor eller studie- och yrkesvägledare!

Att skada sig själv

När man mår dåligt kan ens sinnesstämning gå över i destruktiva beteenden. Det är viktigt att du söker hjälp om du har problem med ett beteende som skadar dig själv.

Ätstörningar

Det finns olika sorters ätstörningar. Om du tänker väldigt mycket på mat och vad du äter kan det bero på att du har en ätstörning.

Det är vanligt att den som har en ätstörning tänker mycket på sin kropp och är sträng eller dömande mot sig själv. Det går att bli av med ätstörningar och det finns hjälp att få.

Det finns olika sorters ätstörningar. Här är några tecken på att du kan ha en ätstörning:

  • Du är rädd för att äta ”fel” eller för att gå upp i vikt, och äter väldigt lite.
  • Du äter jättemycket när du är ensam men inget alls när du är med andra.
  • Du försöker göra dig av med mat som du har ätit genom att kräkas.
  • Du tränar väldigt hårt för att gå ned i vikt.

Alla sorters ätstörningar påverkar hur du tänker om dig själv. Och ibland påverkar det relationerna med andra. En ätstörning stör alltid kroppens naturliga funktioner. Det är farligt för kroppen, och därför är det viktigt att få hjälp så tidigt som möjligt.

[Från Umo.se]

Hjälp:

  • Du kan få hjälp på ungdomsmottagning eller vårdcentralen. Du kan även vända dig till elevhälsan.

Självskadebeteende

Det är inte alltid man vet varför man känner ångest, stress, tomhet, förtvivlan, ilska eller oro. Det kan vara svårt att veta vad man ska göra av jobbiga känslor.

Smärta utanpå kroppen kan vara lättare att hantera än allt som känns jobbigt inuti. En del kan uppleva att ångesten minskar just vid skadetillfället, men efteråt brukar ångesten öka. Att skada sig själv innebär alltid att problemen förvärras på lång sikt. Alla är olika och har olika skäl till att inte må bra. Ibland kan det vara så att man inte riktigt vet hur man egentligen mår

[Umo.se]

Om du skadar dig själv är det väldigt viktigt att du får hjälp:

  • Det första steget är att berätta för någon. Du känner själv vad som är bäst för dig; att ta kontakt med någon du känner dig trygg med, men ibland kan det vara enklare att prata med någon som inte känner dig personligen.
  • Du kan kontakta ungdomsmottagningen (Umo) i Tomelilla, vårdcentralen eller skolkurator och skolsköterska.

Du kan läsa mer på UMOs hemsida. Där kan du få tips från folk som varit i samma sits.

www.umo.se/Att-ma-daligt/Skada-sig-sjalv/ Länk till annan webbplats.

Depression och ångest

Att ibland känna sig nedstämd eller orolig är en del av livet. De flesta har dagar när de grubblar mycket eller inte orkar något. Oftast går det över efter ett tag. Du kan vara ledsen eller känna dig nere utan att vara deprimerad. Men du kan lida av en depression om du känt dig nedstämd i flera veckor och samtidigt gör något av följande:

  • tappar intresset för sånt du brukar gilla
  • sover för lite eller för mycket
  • har svårt att koncentrera dig
  • tappar matlusten
  • äter mer än vanligt
  • lätt blir irriterad eller arg på dem du känner
  • får dåligt självförtroende och blir självkritisk
  • drar dig undan från folk
  • ägnar väldigt mycket tid åt att grubbla
  • får problem i skolan eller på jobbet
  • får självmordstankar.

[Källa: umo.se]

Om du känner igen dig på flera av punkterna kan du behöva söka hjälp.

Prata med någon du litar på och känner dig trygg med. Ta kontakt med ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få hjälp.

Ring 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du eller någon annan mår väldigt dåligt och behöver hjälp så fort som möjligt.