Tätorter och byar

Omgivna av det österlenska landskapet ligger Tomelillas större tätorter och byar.

Tomelilla kommun är en del av Österlen och sträcker sig från Linderödsåsen i norr till slättlandskapen i söder.

Tomelilla kommun är en landsbygdskommun med spridd bebyggelse där naturen alltid ligger nära till hands. Av de ca 13 800 invånarna i kommunen bor ungefär hälften på landsbygden och i någon av de mindre tätorterna. Byarna är aktiva och har en god variation av verksamheter inom allt mellan jordbruk, idrott och konst. Centralorten Tomelilla tillkom på 1800-talet i och med järnvägens ankomst. Det triangelformade torget blev plats för handel och orten växte till det den är idag.

Under framförallt sommarhalvåret sprudlar kommunen av besökare som lockas av Österlens natur, kultur och goda mat. Många kreativa matproducenter har etablerat sig här och drar nytta av den rika jorden och närheten till bra råvaror.

Naturen erbjuder idealiska vandrings- och motionsmöjligheter, men också vila och ro för dem som önskar det. Naturtyperna skiftar mellan åker, hed, skog och gräsbeklädda kullar som utgör hem för många skyddade arter. Bland de många naturreservaten kan Fyledalen och Verkeån nämnas.

I Tomelilla har många konstnärer, författare, konsthantverkare och musiker slagit sig ner. Här finns möjligheterna att förena det traditionella hantverket med det moderna. Kanske beror Tomelillas kulturintresse på vår vackra konsthall som var en av de första som byggdes utanför de större städerna.

Från Tomelilla kan man ta tåget till Simrishamn, Malmö och Köpenhamn. I kommunen finns tre tågstationer – Tomelilla, Lunnarp och Smedstorp. Busstrafik finns i alla större byar.