Cykelleder

Genom Tomelilla kommun går många cykelvänliga stråk.

Längs cykelvägen på Centralgatan i Tomelilla finns en cykelbarometer som visar hur många cyklister som har passerat. Här kan du se hur många som passerat hittills i år.

Cykelikon i mörkblått på lavendelblå bakgrund

Låna el-lådcykel

Du har möjlighet att utan kostnad testa en el-lådcykel i fem dagar. Du ska ha fyllt 18 år och bo i Tomelilla kommun. Det enda vi ber av dig är att svara på två enkäter. Du bokar via vårt digitala bokningssystem och du hämtar och lämnar cykeln på kommunhuset i Tomelilla.

Sydostleden

Sydostleden har många etapper på sin slinga genom sydöstra Sveriges landskap. Från Växjö i Småland går leden genom Blekinge, ända ner till Simrishamn i Skåne. Sträckan är rik på sevärdheter och vacker natur, men erbjuder också kulturella upplevelser i form av butiker, caféer och museum.

Den sydligaste etappen går från Brösarp i Tomelilla kommun till Simrishamn. Här cyklar man genom ett av Skånes största naturreservat, Verkeån, som med sina höga backar erbjuder en fantastisk utsikt. Leden går också förbi Verkasjön som erbjuder viloplatser och badmöjligheter. Bara en bit från leden ligger Christinehofs slott och Borstakärrs våtmarker, perfekt för fågelskådning. Nära leden ligger också Hallamölla kvarn och Skånes högsta vattenfall.

Leden är skyltad och du kan cyklas åt vilket håll du vill. Vill du bara cykla en bit av etappen går det utmärkt. Karta över hela cykelleden finns länkad nedan.