Ditt ansvar som fastighetsägare

Som fastighetsägare har du ett solidariskt ansvar för gångbanor, trottoarer och trappor en bit utanför din tomtgräns.

Som fastighetsägare inom detaljplanerat område har du ett ansvar för gångbanor, trottoarer och trappor en bit utanför din tomt. Sikten ska vara god för gående och trafikanter. Vegetationen får inte skymma belysningsstolpar och skyltar eller vägmärken. Vid vinterväglag ska du se till att gångbanor, trottoarer och trappor utanför din fastighet är snöröjda, sandade eller grusade.

Du som har tomt intill gata

Växtlighet och häck

Din häck ska växa inom din egen fastighet. Om buskarna växer sig utanför fastigheten kan fotgängare och cyklister tvingas ut på gatan, vilket ökar risken för trafikolyckor. Du måste se till att det finns en fri höjd utan växtlighet för trafikanterna samt att trafikmärken och gatubelysning inte skyms av växtlighet.

Den fria höjden som krävs är:

  • Över gångbana, minst 2,5 meter
  • Över cykelväg, minst 3,2 meter
  • Över körbana, minst 4,6 meter
Illustration över hur hög höjd vegetation får ha över gångbana, cykelbana och körbana.

Tänk på att fria höjden över gångbanor måste vara minst 2,5 meter, över cykelbanor 3,2 meter, och över körbanor 4,6 meter.

Ogräs och nedskräpning

Du som fastighetsägare är skyldig att ta bort ogräs och annan växtlighet från gångbaneutrymmet. Nedskräpande föremål, som löv, grus och skräp, får inte sopas ned i rännstenen eller ut i körbanan. Detta är du skyldig att sopa upp och försla bort.

Vad menas med gångbana och trottoar?

Gångbaneutrymmet är avgränsat med kantsten (trottoar) eller motlut/motveck (gångbana), som gräns mot körbana. Ibland är motvecket markerat med vit linje. Saknas kantsten, motlut/motveck eller linje, ska du betrakta 1,2 meter ut från din fastighet som gångbaneutrymme.

Foto på villaväg där gångbana särskiljs från körbana med hjälp av motlut i asfalten.

Här skiljs gångbaneutrymmet från körbanan med hjälp av motlut. Observera att bilen står felparkerad och upptar gångbanan.

Foto på villaväg där gångbana särskiljs från körbana med hjälp av motveck i asfalten samt vit linje.

Här skiljs gångbaneutrymmet från körbanan med hjälp av ett motveck i asfalten och en vit linje. Observera att även här står en bil felparkerad höger om körbanan, och upptar gångbaneutrymmet där synskadade ska kunna gå säkert.

Du som har hörntomt

Om ditt hus har en hörntomt mot en en gata ska du se till att mur, plank, staket, häck, buskar eller annat som skymmer sikten inte är högre än 80 centimeter över gatan i en sikttriangel som sträcker sig 10 meter åt vardera håll. Detta gäller även om ditt hus ligger vid en gång- och cykelväg.

Illustration över vilka mått som gäller för en hörntomt.

Du som har utfart mot gata

Vid utfarten ska du se till att mur, plank, staket, häck, buskar eller annat som skymmer sikten inte är högre än 80 centimeter. Sikten ska vara fri minst 2,5 meter från gatan eller gång- och cykelvägen.

Illustration över vilka mått som gäller för en utfart.

Klipp häcken för säkerhetens skull

Det är ditt ansvar som fastighetsägare att sikten är fri i korsningar och vid tomtutfarter. Ska du plantera så tänk på att stora buskar och träd bör placeras minst 2 meter innanför tomtgränsen. Häck- och buskplantor placeras minst 60 centimeter innanför tomtgränsen.

Illustration som visa vilka mått som gäller för att plantera buskar och träd.

Vad händer om du inte beskär växtligheten?

Om kommunen gör bedömningen att växterna på din tomt utgör en fara för trafiksäkerheten, skickar vi ett brev där vi uppmanar dig att klippa växtligheten inom tre veckor. Har du inte klippt växterna efter tre veckor skickar kommunen ett föreläggande (enligt reglemente A17:01, §9). Föreläggandet kan förenas med vite om inte åtgärden har vidtagits.

Snöröjning

Som fastighetsägare har du skyldighet att se till att ytorna utanför din fastighet (trottoarer, gångbanor, trappor) är säkra. På vintern kan det handla om att:

  • Skotta, sanda eller grusa på trottoar/gångbana
  • Röja bort snö och istappar från tak och takrännor
  • Hålla rännstensbrunnar fria från snö och is så att smältvatten kan rinna undan
  • Sopa upp och forsla bort sandningssand från gångbaneutrymmet när vintersäsongen är över

Tänk också på att kontinuerligt snöröja till din brevlåda och till dina avfallskärl, så att brevbärare och sophämtning kommer fram.

Ansvarig vid olycka

Om det sker en olycka på grund av att du som fastighetsägare missat någon av punkterna ovan kan du komma att hållas ansvarig för olyckan.

Undantag

Om kommunen behöver använda gångbanan för att lägga upp snö, upphör fastighetsägarens skyldighet att skotta bort den snön.

Snöröjare i Tomelilla kommun

För dig som behöver anlita hjälp att snöröja har kommunen en lista över snöröjningsentreprenörer du kan kontakta. Listan hittar du här.