Årets föreningsledarpris

Priset innebär att Kultur- och fritidsnämnden delar ut 5 000 kronor till en eller flera personer som anses ha gjort en värdefull och uppskattad insats inom det ideella föreningslivet i kommunen.

Årets nomineringar ska vara inskickade senast 31 mars efterföljande år.

Bestämmelser för Tomelilla kommuns föreningsledarpris

  • Priset är avsett att stödja och uppmuntra förtjänstfullt föreningsarbete, företrädesvis ungdomsarbete.
  • Priset utdelas av kultur- och fritidsnämnden på grundval av förslag från nämndledamöter, organisationer och enskilda. Inlämnade förslag skall åtföljas av skriftlig motivering.
  • Priset utdelas till personer som är bosatt inom vår kommun och som kan anses ha gjort en värdefull och uppskattad insats inom det ideella föreningslivet i kommunen. Priset kan delas mellan flera personer.
  • Det av kommunen årligen anslagna beloppet förvaltas av kultur- och fritidsnämnden. Nämnden äger rätt att dela stipendiet. Nämnden äger även rätt att reservera anslaget belopp under högst två år.
  • Priset kan erhållas endast en gång av en och samma person.
  • Priset delas ut vid en tidpunkt som kultur- och fritidsnämnden beslutar.

Tidigare vinnare

2023: Nina Hemgard, Tomelilla GK och Jonas Stålhammar, Tomelilla IF

Nina Hemgard: Nina har ett stort brinnande intresse för Tomelilla gymnastikklubb, där hon gör allt och lite till. Hon går in med hundra procent på alla pass och är samtidigt ett stort stöd för alla andra ledare. Nina är en del av hjärtat i föreningen. Hon har kämpaglöd och vill verkligen att alla ska ha kul. För henne är det oerhört viktigt att passen har bra kvalitet men ännu viktigare att det är roligt att träna.

Jonas Stålhammar: Jonas har gjort en värdefull och uppskattad insats för fotbollen i Tomelilla IF i flera år. Under 14 år har han lett pojkar födda 03/04, och därefter tränat flera av spelarna i ett framgångsrikt ungdomslag, och nu också fått följa en del av killarna upp som lagledare i senior herr. På träningar, cuper och matcher har han genom åren tillfört mycket på flera plan. Jonas är en trygg lagledare, en fixare och stor glädjespridare som gör det där värdefulla lilla extra för allt ska fungera i ett lag, både på och utanför planen.

2022: Lise Svensson, Andrarums IF

Lise Svensson har under många år verkat ideellt för att människor ska finna glädje och lust i diverse fysiska aktiviteter, men främst inom skidåkningen. Hon brinner för skidåkningen och missar inte ett tillfälle att ge sig ut i spåret. Sedan cirka 20 år tillbaka är hon själv en hängiven skidåkare.

När Lise inte är på skidläger besöker hon skolorna för att ge eleverna möjlighet att prova på skidåkning och rullskidåkning. Lise är en verklig ambassadör för fysisk aktivitet och en otrolig organisatör och ledare som får barn och unga att utvecklas. Så snart det faller en flinga snö i Skåne är Lise ute och spårar – hon är verkligen värd detta pris för sitt engagemang.

2021: Christian Björklund, Tomelilla AIS

Christian har under många år tränat Tomelillas barn och ungdomar i bordtennis. Detta gör han på ett helt fantastiskt sätt. Han har en ledarstil som är empatisk, positiv och tydlig. Han är inspirerande och idérik och på träningspassen strävar han efter att alla ska bli sedda, vilket stärker barnens självförtroende och deras självkänsla växer. De växer både som pingisspelare och som människor.