Årets kulturpris

Kulturpriset delas ut till en person, grupp eller förening som har gjort en värdefull och uppskattad insats till berikande av kulturella värden. Pristagaren ska vara bosatt eller verksam inom Tomelilla kommun eller på annat sätt ha anknytning till kommunen.

Årets nomineringar ska vara inskickade senast 31 december.

Bestämmelser för Tomelilla kommuns kulturpris

  • Tomelilla kommuns kulturpris är instiftat till stöd och uppmuntran för förtjänstfulla insatser inom kulturens område som faller inom kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde.
  • Priset utdelas av kultur- och fritidsnämnden på grundval av förslag från nämndsledamöter, organisationer och enskilda. Inlämnade förslag ska åtföljas av skriftlig motivering.
  • Priset utdelas till person, grupp eller förening, som är bosatt/a eller verksam/ma inom Tomelilla kommun eller på annat sätt har anknytning till kommunen, och som kan anses ha gjort en värdefull och uppskattad insats för berikande av kulturella värden.
  • Det av kommunen årligen anslagna beloppet förvaltas av kultur- och fritidsnämnden. Nämnden äger rätt att dela priset. Nämnden äger även rätt att reservera anslaget belopp under högst två år.
  • Priset kan erhållas endast en gång av en och samma person.
  • Priset utdelas av kultur- och fritidsnämnden som beslutar om tidpunkt.

Tidigare vinnare

2022: Sven Åke Håcanson

Sven Åke Håcanson har under många år verkat i Tomelilla Hembygdskrets bland annat såsom redaktör, korrekturläsare och artikelförfattare för årsskriften. Han har dessutom upprättat ett gediget personregister över kända och okända Tomelillingar som bott och levat i bygden.

Under sin aktiva tid som journalist i regionens tidningar levererade Sven Åke både knivskarpa sportreferat och intressanta kulturartiklar från bygden, han var även under många år aktiv inom både Tomelilla IF och Tomelilla Tennisklubb.

Med sitt fotografiska minne är han näst intill ett levande lexikon över Tomelillas kultur- och fritidsliv och för den gedigna kulturgärning han utfört och fortfarande utför är han en ytterst värdig kulturpristagare.

2021: Föreningen Hasse & Tage-museets vänner

Under de senaste åren har föreningen bakom Hasse & Tage-museet dragit stor uppmärksamhet till kommunen som turistmål. Föreningen tilldelas priset för dess outtröttliga och ideella arbete med bevarandet av ett kulturarv starkt kopplat till Tomelilla kommun och som dessutom håller Hans Alfredsons och Tage Danielssons minne högst levande.

2020: Kjell Nilsson

Kjell Nilsson är en Tomelilla-profil som har varit verksam konstnär i över 40 år. Med sitt breda konstnärskap fortsätter han att sätta avtryck i såväl Tomelilla som Österlen och långt utanför regionens gränser. I kulturlivet är han en drivande kraft som dessutom gjort det möjligt för fler att vara aktiva, bland annat genom sina många föreningsengagemang. Kjell Nilsson har genom kultur, kreativitet och innovation berikat tillvaron för Tomelilla-bor i alla åldrar.

2019: Acke Andersson

Kulturpriset tilldelas i år Eljarödsbon Acke Eriksson, som genom sitt intresse, gedigna arbete och forskning om människor, gårdar och hus, har spridit kunskap om den österlenska landsbygden och då speciellt om sin älskade hembygd Eljaröd. Acke Eriksson har sen barnsben intresserat sig för sin hembygd, ett intresse som bara växt genom åren. Han har grävt i arkiven och skapat ett register på över 11 000 personer som har bott i Eljaröd de senaste 366 åren, från 1651 fram till nu. Acke har även identifierat vilka personer som har bott på vilken gård eller i vilket hus och allt har han samlat i ett 563-sidigt uppslagsverk.

2018: Ola Magnell

Ola Magnell är en rikskänd sångare, låtskrivare och artist sedan länge boende i Tomelilla kommun. Han har sedan 1970-talet gett ut en mängd album. I boken ”Ord och inga visor: låtlyrik 1973-2013”, utgiven 2018 ingår nästan alla av hans hittills utgivna sångtexter, där han fångar upplevelser under fyra decennier.

Lunnarps BK

Lunnarps BK anordnade 2018 den första Österlen Garden show. Den lockade ett femtiotal utställare och cirka 3000 besökare. Förutom utställningar anordnades workshops, trädgårdsrådgivning, Björn Ranelid genomförde vigslar och för barnen fanns bland annat aktivitetstält med kulturinslag.