Årets idrottspris

Priset innebär att Kultur- och fritidsnämnden delar ut 5 000 kronor till någon eller några som har gjort en värdefull och uppskattad insats inom idrottens område. Syftet är att stödja och uppmuntra idrotts- och föreningslivet.

Årets nomineringar ska vara inskickade senast 31 mars.

Bestämmelser för Tomelilla kommuns idrottspris

  • Priset är avsett att stödja och uppmuntra framgångsrika aktiva, enskilda eller lag, inom idrottens område.
  • Priset utdelas av kultur- och fritidsnämnden på grundval av förslag från nämndsledamöter, organisationer och enskilda. Inlämnade förslag ska åtföljas av skriftlig motivering.
  • Priset utdelas till person som är bosatt i Tomelilla kommun eller på annat sätt har anknytning till kommunen och som kan anses ha gjort en värdefull och uppskattad insats inom idrottens område. Priset kan delas mellan flera enskilda eller lag. Lag ska representera förening vilken är registrerad i Tomelilla kommun.
  • Det av kommunen årligen anslagna beloppet förvaltas av kultur- och fritidsnämnden. Nämnden äger rätt att dela priset. Nämnden äger även rätt att reservera anslaget belopp under högst två år.
  • Priset kan erhållas endast en gång av en och samma person.
  • Priset utdelas av kultur- och fritidsnämnden som beslutar om tidpunkt.

Tidigare vinnare

2023: —

Inga nomineringar uppfyllde villkoren.

2022: Lunnarps BK:s parafotbollslag

Lunnarps parafotbollslag har en verksamhet som riktar sig både till tjejer och killar som lever med funktionsnedsättning och fyller med detta en viktig del för idrottslivet i Tomelilla kommun.

2021: Thea Brünjes

Sommaren 2021 var en mycket framgångsrik mästerskapssommar för Thea Brünjes. I SM/JSM i Halmstad simmade hon till sig ett JSM-silver på 100 m fjärilsim och sedan blev hon svensk mästare på 200 m fjärilsim i långbana, vilket kan benämnas som tidernas SM-sensation. I svenska ungdomsmästerskapen (sista året som Thea kunde delta) tog Thea guld på 200 m fjäril, silver på 100 m fjäril ett silver i lagkapp och dessutom blev det en 4:e plats på 100 m frisim.

2020: Tobias Beijer och Joacim Lindholm

Tillsammans har Tobias Beijer och Joacim Lindholm satt footgolf och Tomelilla på kartan för människor i hela Sverige, ja i hela världen. De anordnade Sveriges första VM-kval i footgolf mitt under pandemitider dessutom. Deras passion för denna relativt nya sport har gjort dem till ambassadörer, inte bara för kreativiteten i idrottslivet, men också för de ideella krafter som gör skillnad för den aktiva fritiden. Med hjärta och engagemang har dessa två Tomelilla-bor breddat kommuninnevånarnas utbud för en aktiv och meningsfull fritid och därigenom främjat folkhälsan.

2019: Martina Andersson

Årets idrottspris går till en av världens starkaste kvinnor, Martina Andersson. Martina, som är uppvuxen i Tomelilla har vunnit titeln som Sveriges, Europas och världens starkaste kvinna och har genom sina prestationer satt Tomelilla på kartan.

Hon har tagit tagit VM-guld i Strongwoman i sin viktklass och hon har sju SM-titlar och tre raka EM-guld och fungerar som en god förebild för kommunens barn och unga.

2018

Skytten och idrottsledaren Mattias Johansson

2017

Kälkhockeyspelaren Rasmus Lundgren

2016

Kartingföraren Alexander Jeppsson

2015

Fotbollsledaren Mikael Björk

2014

Kartingföraren Alfred Nilsson