EU-valet 2024

I EU-valet röstar svenska medborgare fram Sveriges representanter till Europarlamentet för de kommande fem åren.

Bli röstmottagare

Vill du göra en insats för vår demokrati? Valnämnden i Tomelilla kommun söker personer som kan ställa upp som röstmottagare under valdagen för EU-valet 9 juni 2024.

Du behöver ha fyllt 18 år innan valdagen för att kunna jobba som röstmottagare. Du måste också genomgå en utbildning som valnämnden anordnar under våren 2024.

Du kan anmäla dig fram till den 10 januari 2024.

Vad gör en röstmottagare?

Som röstmottagare gör du följande:

  • kontrollerar väljarnas rösträtt och tar emot deras röster
  • hjälper du väljare som ber om hjälp
  • ser du till att det är god ordning i vallokalen och bland valsedlarna
  • hjälper du till att granska och räkna rösterna.

Alla röstmottagare jobbar från 7.30 till sen kväll eller natt när rösterna är färdigräknade, med två pauser på 2–2,5 timmar under dagen.

Du kommer att ha placering i en av sju vallokaler, varav fyra finns i Tomelilla tätort, en i Brösarp, en i Onslunda och en i Smedstorp.

Vad innebär EU-valet?

I EU-valet röstar svenska medborgare fram Sveriges representanter till Europarlamentet för de kommande fem åren. Valdag för Sverige är söndagen den 9 juni 2024. Du kan förtidsrösta från och med 22 maj 2024.

Europaparlamentets ledamöter företräder EU-medborgarnas intressen på europeisk nivå. 21 av de 705 ledamöterna kommer från Sverige.

För att ha rösträtt till EU-valet ska du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Du har rösträtt om du är svensk medborgare eller är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

Röstkort

Alla som får rösta i EU-valet i Sverige och är upptagna i röstlängden får ett röstkort hemskickat med posten. På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör. Där står även adress och öppettider till vallokalen.

Saknar du röstkort eller har tappat bort det kontaktar du Tomelilla kommun på telefon 0417–18000, eller e-post: kommun@tomelilla.se.

Om uppgifterna på röstkortet inte stämmer ska du kontakta Länsstyrelsen Skåne på telefon 010-224 10 00.