Friskvårdsbidrag

Är du månadsavlönad inom Tomelilla kommun ser vi gärna att du använder det friskvårdsbidrag som ingår som förmån i din anställning.

Wellnet är det företag som levererar friskvårdsportalen till Tomelilla kommun. Via deras portal finner du priserbjudande på friskvårdsrelaterade aktiviteter. Du kan handla direkt i portalen och slipper då ligga ute med pengar, men du kan också ordna med kvittohantering och i efterhand få ersättning för dina friskvårdsrelaterade kostnadsutlägg.

När du köper friskvård kan du göra det direkt i portalen och kostnaden dras direkt ifrån bidraget, du som medarbetaren behöver på så vis aldrig lägga ut pengar. Om köpet överstiger det bidrag du har går det enkelt och säkert att betala den överskjutande summan med egna medel via kortbetalning eller direktbetalning med bank. När bidraget är slut går det självklart att fortsätta att beställa tjänster och ta del av de rabatter som finns i portalen och då helt betala med egna medel.

Men om det skulle vara så att Wellnet ännu inte är kopplade till den friskvårdsanläggning som du går till, tar Wellnet även hand om kvittohantering för dina utlägg du gör för din friskvård på andra ställen. Du behöver då fylla i en blankett och bifoga originalkvittot till Wellnet. Viktigt är dock att du alltid tittar på Wellnets utbud av leverantörer, finns leverantören i Wellnet, ska alltid utbetalningen ske därigenom.

Bidraget

Som månadsavlönad i Tomelilla kommun har du 2 000 kronor per kalenderår i friskvårdsbidrag.

Detta gäller även för dig som är föräldraledig eller sjukskriven (gäller inte vid tjänstledighet vid studier eller arbete på annan arbetsplats).

Skatteverkets regler för aktiviteter och friskvård gäller. Se mer under rubriken: ”Vad godkänns som friskvård?”.

Logga in

Använd nedanstående länk för att logga in på Wellnets hemsida. Första gången du gör en inloggning används nedanstående användarnamn och lösenord. Därefter kommer du kunna byta till ett eget lösenord.

Användarnamn: Personnummer (enligt formen ÅÅÅÅMMDD-NNNN)
Lösenord: Friskvård

Använd Wellnet direkt i mobilen

Du kan även enkelt hitta friskvård direkt i mobilen. Beställning och betalning är lika enkelt som på datorn. Så här laddar du ner Wellnet till din mobil:

iPhone:

  1. Öppna din webbläsare. Skriv in adressen: portalen.wellnet.se
  2. Tryck på symbolen med pilen uppåt
  3. Bläddra till ikonen som säger "Lägg till på hemskärmen"
  4. Tryck på "lägg till" i högra hörnet
  5. Klart, nu ligger Wellnet som en ikon på din hemskärm och du kan enkelt klicka dig in när du önskar

Androidenheter:

(Funktionen kan se olika ut på olika androidenheter)

  1. Öppna din webbläsare. Skriv in adressen: portalen.wellnet.se
  2. Klicka på de tre punkterna
  3. Välj lägg till på startskärmen
  4. Tryck på "Lägg till" i rutan som visas
  5. Klart, nu ligger Wellnet som en ikon på din hemskärm och du kan enkelt klicka dig in när du önskar

Kundtjänst

Uppstår frågor och funderingar angående friskvården eller eventuella problem med din inloggning till portalen, vänd dig direkt till Wellnets kundtjänst.

E-post: support@wellnet.se
Telefon: 08 611 76 00
Vardagar 8.00–17.00. Lunchstängt 12.00-13.00. (dag innan helgdag stänger kundtjänst kl. 13.00)

Vad godkänns som friskvård?

Friskvårdsbidraget gäller aktiviteter som omfattas av Skatteverkets regler för skattefri motion och annan friskvård. Det innebär att bidraget kan betalas ut för motions- och friskvårdsaktiviteter av enklare slag. Exempel på skattefri motion är gymnastik, motionsdans, styrketräning, spinning mm. Annan typ av friskvård som godkänns är t.ex. tai chi, kostrådgivning, sluta röka-kurser (ej nikotinläkemedel), information om stresshantering och s.k. kontorsmassage.

Sporter som inte innebär motion i betydelsen fysisk träning omfattas inte av skattefriheten. Exempel på sådana sporter är pistolskytte, agility, bridge och körsång.

Motionsformer såsom golf, segling, ridning, dykning, kajakpaddling och utförsåkning räknas numera också till "enklare slag av motion". Friskvårdbidraget kan exempelvis användas till; liftkort, segelkurs, ridskola, avgift på golfbana. Däremot får inte bidraget användas till inköp av träningsmaterial, redskap eller kringutrustning för att kunna utöva aktiviteten.

Eftersom friskvårdsbidraget enbart gäller aktiviteter kan den inte användas för medlemskap i föreningar. Friskvårdsbidraget gäller heller inte för startavgifter i tävlingar eller entréavgifter till idrottsevenemang.

Mer information om skatteverkets regler finns på www.skatteverket.se Länk till annan webbplats.