Brösarp

Som en port mot Österlen. Där väg 19 från Kristianstad delar sig i två, väg nio mot Simrishamn och väg 19 mot Ystad via Tomelilla, ligger Brösarp.

Brösarps läge på Linderödsåsens sydligaste utlöpare har alltid varit viktigt och gett byn dess karaktär. I bygden omkring finner man prov på allt det som ger Österlen dess charm, såväl lummiga slottsmarker som korsvirkesgårdar längs slingrande väg över böljande åker- och betesmark.

Brösarp är en knutpunkt med anor som går ända tillbaka till bronsåldern. Samhället växte fram där vägen från Kristianstad till Ystad korsade vägen till Simrishamn. Samhället har en bevarad charmfull gammal bebyggelse i centrum och nyare radhus och småhus i utkanterna.

I Brösarp har man samtidigt tillgång till många aktiviteter och ett rikt kulturliv. Mer än 5 mil vandringsleder, bl.a. genom Verkeåns dalgång, finns inpå knuten. Byn har ett stort utbud av sevärdheter och naturupplevelser, ridning, golf och fiske inom räckhåll.

Gästgivaregården ligger tryggt i byn sedan 325 år. Gästis är en samlingspunkt av flera i den livaktiga byn med sina många vackra, välskötta trädgårdar.

I Brösarp finns förskola, fritids och grundskola upp till klass 6. Föreningslivet i byn är brett. Brösarps IF, med den vackert belägna idrottsplatsen Utsikten, är framgångsrika i fotboll för både tjejer och killar.

Källa: Fastighetsbyrån